Новите санкции на ЕС удрят жестоко Путин и руската икономика

"Мишената на Русия не е само Донбас, нито само Украйна, а стабилността в Европа", заяви Урсула фон дер Лайен

24.02.2022 | 10:44 Редактор: Жаклина Иванова
Новите санкции на ЕС удрят жестоко Путин и руската икономика

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че подготвеният нов пакет санкции срещу Русия ще бъде насочен към стратегически аспекти от руската икономика.

В съвместно изявление с върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел тя заяви:

"Мишената на Русия не е само Донбас, нито само Украйна, а стабилността в Европа, както и на целия световен ред на мира. И ние ще държим президента Путин отговорен за това. По-късно днес ще представим пакет от масивни и целенасочени санкции на европейските лидери за одобрение. Той е насочен към стратегически сектори на руската икономика, като блокира достъпа до технологии и пазари, които са ключови за Русия. Ние ще отслабим базата на руската икономика и възможностите ѝ за модернизиране. Още нещо - ние ще замразим руските авоари в ЕС и ще спрем достъпа на руските банки до европейските финансови пазари".

Борел изтъкна от своя страна, че санкциите, които Европейският съвет ще одобри тази вечер, са сред най-твърдите, които някога ЕС е утвърждавал.

Президентът на Русия Владимир Путин ще попадне в новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, съобщи за БНР дипломатически източник.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съюзниците ще се съберат, за да обсъдят отговор на руските агресивни действия.

Светът ще потърси отговорност на Русия за предприетото нападение срещу Украйна, коментира и американският президент Джо Байдън. Той ще участва във виртуалната среща на лидерите на Г-7.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК