Русия обстрелва Украйна от Киев до Одеса, отрече да има свалени самолети

Редица европейски страни изтеглят служителите от посолствата си

24.02.2022 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

Президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в страната. В Украйна в центъра на Киев звучат сирени. Хиляди граждани на Киев изпълниха подземните метростанции, за да търсят убежище. 

По-рано властите в града призоваха хората незабавно да потърсят убежища от ракетите и да не излизат от домовете си. Украйна затвори и цялото си въздушно пространство, след като по-рано през нощта затвори това над Донбас. 

Страната е атакувана от Русия по протежение на границите ѝ с Русия и Беларус, съобщи в комюнике украинската гранична охрана. Кореспонденти на западни медии и журналисти твърдят, че има обстрел над различни части на Украйна - от Киев до Одеса, както и в източните части. 

В района на операцията на Съвместните сили в Донбас украински военнослужещи са свалили пет самолета и руски хеликоптер. Това съобщи във Facebook Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Русия обаче отрича да има свалени руски самолети. 

Официално от Министерството на отбраната на Москва заявиха в съобщение, че въоръжените сили на Русия не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна. От ведомството посочват, че "с прецизни средства за поразяване се изваждат от строя военна инфраструктура, обекти от противовъздушната отбрана, военни летища, авиация от Въоръжените сили на Украйна".

Нищо не заплашва гражданското население на Украйна, увери руското министерство. Мишената на Русия е "хунтата" в Киев, заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, цитиран от "Франс прес". 

"Ние не извършваме агресия срещу украинския народ, а срещу хунтата, завзела властта в Киев", заяви Небезня пред Съвета за сигурност на ООН. 

Редица европейски страни изтеглят служителите от посолствата си в Киев и още няколко града в Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години
Ужасно е! Не е редно да се случва.. Сигнализирай за неуместен коментар