В Африка не се ваксинират и не искат локдаун, коронавирусът става ендемичен

Време е да се научим да живеем с него, гласи мотото на континента

14.01.2022 | 11:24 Редактор: Здравко Черкезов
В Африка не се ваксинират и не искат локдаун, коронавирусът става ендемичен

Времената на локдауна са към своя край: африкански експерти вече не смятат, че той е подходяща мярка срещу пандемията. И ваксините няма да спасят Африка. Мотото там гласи: трябва да се научим да живеем с коронавируса.

"Никак не е приятно", казва малката Бриджит Аканкваза пред DW. Черна защитна маска покрива почти цялото ѝ лице. Ученичката в училище "Света Мария" в Киватуле - едно предградие на Кампала - е разстроена, че няма възможност да прегърне приятелките си в първия учебен ден.

Бриджит е едно от 15-те милиона деца в Уганда, които от тази седмица отново ще могат да се завърнат в клас. По данни на ЮНЕСКО Уганда е последната африканска страна, която отваря отново училищата си след локдауна, който беше въведен още през март 2020 година.

Много деца няма да се върнат в училище?

Експертите предполагат, че голям брой деца в африканските страни вече няма да се върнат в училище: След като пандемията от коронавирус замрази обществения живот през пролетта на 2020 година, много от тях бяха принудени да започнат работа, за да издържат семействата си, а много момичета бяха принудително омъжени. Но след локдауна животът в Африка сега явно отново започва да тече постарому.

Коронавирусът ще стане ендемия?

Строгият локдаун вече не е най-добрият начин за ограничаване на Ковид-19, казва Джон Нкенгасонг, директор на здравните служби на Африканския съюз (Africa CDC). Това време, според него, е вече отминало. Южна Африка очевидно дава добър пример в това отношение. Нкенгасонг хвали страната за балансираната реакция в отговор на последната вълна от инфекции, предизвикана от варианта Омикрон.

Към момента напълно ваксинирани срещу коронавируса са едва под 10% от африканското население е напълно ваксинирано. Нкенгасонг се опасява, че с оглед на бавния темп на ваксинации, Ковид-19 може да стане ендемичен за континента - ако Африка не успее до края на тази година да увеличи нивото на ваксинациите до 70 или 80 процента.

Опасността от ендемична ситуация съзират редица учени по света. Това означава, че вирусът на практика ще остане да присъства постоянно, подобно на грипа или варицелата. Според Анжелик Кутзи, председател на Южноафриканския лекарски съюз, "има голяма вероятност за ендемия".

"Няма шанс да увеличим процента на ваксинациите в Африка до 60% или 70% през следващите няколко месеца. Това е нереалистично", казва тя.

Кутзи настоява да се използват таблетки или назални спрейове като алтернатива на ваксинациите. Какво би означавало за хората, ако пандемията от коронавирус стане ендемична?

"Ще има силни сезонни изблици на инфекции, но ваксините не са единственото нещо, което помага. Роля играят също предпазните маски, както и спазването на социална дистанция", казва експертката и добавя: "Едно е сигурно. Само с ваксини никога няма да излезем от тази ситуация."

Но да се оставят нещата на произвола, също не е решение, смята вирусологът Прайзер. "Цената би била твърде висока - ще има голям брой тежки за овладяване и дълготрайни инфекции - тук говорим включително и за пост Ковид, както и за множество смъртни случаи. Дори хора с бустерна доза могат да се заразят с Омикрон", казва експертът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК