Експерти: Омикрон не е естествена ваксина, последиците са с месеци

Последният вариант на коронавируса се разпространява 36 пъти по-бързо

12.01.2022 | 14:14 Редактор: Елеонора Танева

В разгара на петата Ковид вълна - рекорд на новозаразените от началото на пандемията. Над 7 хиляди са новите случаи за денонощието. Според експерти ръстът на броя на заразените с Ковид ще бъде бърз.

"Над 10 хиляди на ден очакваме. Въпросът е каква част от тях ще протекат сравнително леко със засягане само на горните дихателни пътища. Има редица случаи от нашата и световната практика, които протичат по-тежко. Това са хора от рисковите групи, над 65 г., с диабет, наднормено тегло, хронични заболявания", заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Принос за по-голямата заболеваемост има новият вариант Омикрон.

"Случаите на Омикрон ще се увеличават. Той се разпространява доста по-бързо в сравнение с Делта. Казват, че е 36 пъти по-добър в това отношение. Определено ще си казва думата", обясни вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

"Процентът много бързо се покачва, очакваме да стане доминиращ, над 50%, в близките седмици. Това е червената лампа, която да ни светне, че се задава нова вълна, с много много заболели", алармира проф. Ива Христова.

Експертите са категорични, че хората не трябва да се успокояват от данните за по-леко протичане на Омикрон. 

"СЗО предупреди, че макар и клиничната картина при Омикрон да е лека, това изобщо не е леко заболяване. Освен това нямаме представа как стои въпросът с продължителния Ковид-19", подчерта проф. Александрова.

"Все повече се говори за усложненията след Ковид-19. Не е само опасността от тези 2 седмици, в които си тежко болен. Последиците са с месеци. Оказва се, че няма орган или система, която да не е засегната, с много сериозно отражение върху нервната система, паметта", добави проф. Христова.

Специалистите препоръчват спазване на противоепидемичните мерки и ваксинация. Рискът за заразяване е минимален, ако има поставена и бустерна доза.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
аз
преди 2 години
Омикрон се оказа ваксина? Сигнализирай за неуместен коментар