България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Ива Христова: Очакваме и над 10 000 нови случая на ден, Омикрон поразява нервната система, паметта, сърцето

Трябва да изградим имунитет – или с боледуване, или с ваксинация, заяви директорът на НЦЗПБ

12.01.2022 | 09:22 Редактор: Елеонора Танева

Рекорден брой положителни тестове за коронавирус отчете Националната информационна система. За последното денонощие те са 7062.

"Очакваме и над 10 000 на ден. Въпросът е каква част от тях ще протекат сравнително леко със засягане само на горните дихателни пътища. Има редица случаи от нашата и световната практика на по-тежко протичане на Омикрон. Това са хора от рисковите групи, над 65 г., с диабет, наднормено тегло, хронични заболявания", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

Тя отчете, че случаите на Омикрон у нас се увеличават бързо. Преди седмица, когато бяха отчетени първите 12 случая, те бяха 4% от всички проби, последните 52 са 10% от изследваните в НЦЗПБ проби. 

"Процентът много бързо се качва, очакваме Омикрон да стане доминиращ в близките седмици. Това е червената лампа, която да ни светне, че се задава нова вълна. Затова е необходимо стриктно спазване на противоепидемичните мерки – избягване на събиране на много хора на едно място, носене на маски от висок клас, ваксинация или бустер за ваксинираните", подчерта проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Жените и децата се заразяват по-често с Омикрон

Световните данни показват, че Омикрон атакува много повече жени и деца, в сравнение с предишните варианти. 

"Вирусът засяга все повече онези групи от хора, които преди това са били пощадени. Това е въпрос на изграден имунитет – от преболедуване или ваксиниране. Към момента от последните 52 случая 4 са на деца, най-засегнати са хората в активна възраст – 45-65 г.", отбеляза директорът на НЦЗПБ.

И предупреди, че хората не трябва да се успокояват от данните за по-леко протичане на Омикрон.

"Последствията от Омикрон са типичните за Ковид-19. Те са свързани с увреждането на микроциркулацията. Тези увреди са в целия организъм. Все повече се говори за усложненията след Ковид. Няма орган или система, която да не е засегната – нервната система, паметта, засяга сърцето. Хората, които по някакви причини не искат да се ваксинират, трябва да позамислят и за тези последствия", призова проф. Христова.

Тя успокои, че в момента не трябва да се притесняваме от кръстосването на Омикрон и Делта, защото това са изолирани случаи. 

Бустери без край?

Препоръките на здравните власти у нас са за поставяне на бустер доза три месеца след пълната ваксинация. Това се налага заради бързата промяна на вируса. 

"След Омикрон не знаем какво идва, може да има няколко месеца пауза, без вълна на заболели. Възможно е да се наложи друг вариант, който не е толкова променен, за който имунната ни система е подготвена и бустер да се наложи след 6 месеца. Сега данните показват, че ако сме ваксинирани преди повече от 6 месеца, не сме добре защитени. Затова е разумно след 3 месеца да се постави бустер", каза проф. Христова.

Тя подчерта, че надеждата е да се създаде силен имунитет при голяма група хора. 

"Съмнявам се, че това ще е последният вариант. Надявам се, че следващите по-слабо ще ни засегнат и по-лесно ще се преболедуват. Ковид-19 може безкрайно да мутира, въпросът е докъде ние с нашата имунна система ще му дадем да се разширява. От една страна са преболедувалите, от друга – ваксинираните. Така се изгражда общият имунитет", коментира директорът на НЦЗПБ. 

Проф. Христова подчерта също, че в настоящия момент е много важна ролята на децата – да не са разпространители на Ковид-19 от дома към училището и обратно. Затова препоръча ваксинация на децата над 5-годишна възраст.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Сара
преди 2 години
Тази докторка къде е учила? Какви ги говори? На 3 месеца да слагаме бустер? Полагала е клетва да лекува? Как може лекар да те съветва да сриваш имунната си система! И професорка? На какво? На платени реклами? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Айде сега уж не е толкова страшен ама поразявал органи, жени и деца...ами то Ковидчето преди него ряпа да яде... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
истината
преди 2 години
Бустерната доза активира и натоварва имунната система, но не създава защита срещу Омикрон. Тя е разработена за спайк-протеина на Алфа варианта. Сигнализирай за неуместен коментар