Заразяват ли се по-често с Омикрон ваксинираните?

Ефективността на ваксините не е 100%, но предпазва от тежко боледуване

09.01.2022 | 17:05 Редактор: Ваня Кузманова
Заразяват ли се по-често с Омикрон ваксинираните?

Броят на новите инфекции с варианта Омикрон растат бързо в множество държави, а заедно с тях се множат и фалшивите новини. Отскоро например се твърди, че ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон. Ето какво обаче сочат данните.

"Германското правителство заявява, че 96% от случаите с Омикрон са на хора, които са ваксинирани“,  пише един потребител в Twitter. Към публикацията върви и диаграма, която уж била на института "Роберт Кох". Тя съдържа данни за инфекциите между 21 ноември и 27 декември. От нея става ясно, че 69% от заразените с Омикрон са изцяло ваксинирани, а 27% дори са с бустер, докато едва 4% - са неваксинирани. Но верни ли са тези данни?

В отговор на запитване от DW институтът "Роберт Кох" отговори, че въпросната графика не е тяхна, а актуалните числа могат да се видят в седмичния им бюлетин от 30 декември 2021. Говорителка на института обяснява, че там една от стойностите действително е била объркана, но след това е коригирана. Освен това в Германия 71,6% от населението е ваксинирано. "С повишаването на дела на ваксинираните се увеличава и броят на заразените от Ковид, които са ваксинирани", обясняват от "Роберт Кох". Ефективността на ваксините не е 100%, но те предпазват от тежки форми на заболяването, пише DW

Пробивите при ваксинираните не са белег за това, че препаратите са неефективни. Бустерните дози впрочем увеличават защитата в значителна степен.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
ха ха
преди 2 години
Нали ваксинираните щяха да предпазят нашите близки от вируса? Да , ама не! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Естествено че да. Видно е като бял ден. А тея субстанции само вредят на имунната система. Вече излизат доста данни. Сигнализирай за неуместен коментар