България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Найденски: Трябва да се създадат по-надеждни ваксини, не само да намаляват смъртността

"Т-клетъчният имунитет съдейства за създаването на антитела", подчерта инфекционистът

13.01.2022 | 08:36 Редактор: Ваня Кузманова

Индийски епидемиолог заяви, че Омикрон е практически невъзможен за спиране. Можем ли обаче да го контролираме?

"Той се разпространява много бързо и се сбъдват математическите прогнози. Трябва да се изготви стратегия за разпространението, за да се защитят хората. Тези мерки са правилни, ние наистина ще имаме нарастване на броя на случаите", заяви инфекционистът от БАН проф. Христо Найденски в ефира на "България сутрин". 

Според него "зелените сертификати" трябва да бъдат индикатор за това какво е направено на ниво отделен индивид. В него трябва да се отразяват съответните ваксинации, за да бъдат индикатори какви мерки държавата е предприела за преодоляване на тази пандемия. 

"Вълната се дължи на новия вариант. Той вече е добре охарактеризиран. Има корелация между мутациите, които са доказани -  клиничното протичане и разпространението на самия вирус. Тази корелация е много показателна и тя трябва да се насока за по-нататъшна стратегия, която да се предприеме", посочи инфекционистът. 

"Ваксините до голяма степен преодоляват новия вариант Омикрон, но трябва вече да се работи за създаването на по-надеждна ваксина. Не само да намалява смъртността на заболелите, но да играе активна роля в превенцията срещу коронавирусна инфекция", допълни гостът.  

По думите му антибиотиците се изписват, защото не се провеждат конкретни медицински прегледи. Когато има поставяне на една диагноза от дистанция, тя не е много адекватна и се отива в един елемент на презастраховане, разясни проф. Найденски.

Антибиотикът се взима, за да осигури чадър на инфекцията срещу съпътстващите инфекции, които са от бактериален произход, стана ясно от думите му.

"Т-клетъчният имунитет е необходим с оглед на това, че пренастройва организма и съдейства за създаването на антитела. Различните индивиди реагират по различен начин и това е едно предизвикателство пред науката - да се търси кои са именно механизмите, чрез които се активира този Т-клетъчен имунитет", допълни проф. Найденски. 

И завърши, че коронавирусът ще се изучава занапред, за да имаме инструментариум за в бъдеще. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ииии трябвало брех
преди 2 години
До царето ивайлово и до всички умно право светли умове. Ми направете я тая ваксина нали сте умни бе. Нали блестите и сте най най най ... Аре напънете се и вместо да пърдите, правете ваксини бе. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Цар Ивайло
преди 2 години
А така, кажи им го.Да не говорим, че нещо, което просто намалява смъртността не е ваксина. Рвално тепърва (да се надяваме) предстои да открият такава. Сигнализирай за неуместен коментар