Натиск върху лекарите и пълни болници, но Омикрон ще повиши имунитета ни

По-малко от 20% са свободните Ковид легла в София

05.01.2022 | 13:31 Редактор: Жаклина Иванова

Драстичен скок на новозаразените с коронавирус. 6 252 са новите случаи за последните 24 часа. Още две области се върнаха в "тъмночервената зона" по заболеваемост. Заболеваемостта у нас достигна 420 души на 100 000 население. Следващата седмица в Бургас ще бъде свикан кризисен щаб и предстои увеличение на Ковид леглата. Заетите легла са 260, а свободните - около 100.

Над 1800 са новите случаи на коронавирус в София за последното денонощие. Личните лекари вече усещат натоварването в работата си.

"Много голямо е натоварването в момента. Това са над 100 000 активни случаи. По 20-30 души се наблюдават от един лекар в момента. Може да стане двойно и тройно... дори по 100 души да наблюдаваме", каза общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

По-малко от 20% са свободните Ковид легла в столичните лечебни заведения.  

"Процентът на заетите легла се доближава до 80-85%. Но те ще се запълнят на 100% заради Омикрон. В близките дни леглата ще се заемат изцяло. При неусложнени пациенти заетостта на леглата също е близо до 80%. Тъй като ние не сме излезли изцяло от четвъртата вълна, има пациенти, които са на продължаващо лечение", обясни председателят на Комисията по здравеопазване и социална политика към Столичната община д-р Антон Койчев.

Омикрон ще стане доминиращ до 2-3 седмици, смята директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. А на 100% ще обхване страната до края на януари.

"Има редица изчисления, че случаите стремглаво се покачват, но не се задържат дълго. Месец след това ще угасне вълната", посочи тя.

Засега в София не се предвижда затягане на мерките. Ще се засили обаче контролът по спазването им.

"Виждаме известно чувство към разхлабване и неспазване на мерките, подценяване на ролята на маските", изтъкна д-р Койчев.

Добрата новина е, че новият вариант може да доведе до началото на края на пандемията, смятат експертите.

"Омикрон, като широкоразпространен вирус, който ще обхване голяма част от населението и в същото време не толкова тежко протичане, е възможно да доведе до това, че да се повиши имунитетът срещу Ковид-19 и следващите мутации, дори и да има, да не ни засегнат толкова тежко", подчерта проф. Христова.

Изследванията дотук показват, че при 40-45% Омикрон се прекарва по-леко. Това обаче се случва в държави с високо ваксинално покритие. При огромен брой болни това може да доведе до напълване на болниците, казват експертите.

Затова те апелират хората да се имунизират. А тези, които вече са го направили, да си поставят и бустерна доза.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК