Омикрон раздели Европа - едни затягат мерките, други отказват да го направят

Кипър се готви за по-строги ограничения

04.01.2022 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Разнопосочни действия в Европа на фона на разпространението на Омикрон. Кипър се готви за по-строги мерки, докато Великобритания отхвърли допълнително затягане на ограниченията.

Заради продължителен скок в броя на заразените, всички пристигащи на територията на Кипър ще са длъжни да представят негативен PCR тест - независимо от ваксинационния статус.

"Епидемиологичните показатели бързо се влошават. Има вероятност от увеличаване на броя на хоспитализираните пациенти", каза здравният министър Михалис Хаджипантелас.

За последното денонощие в Кипър са отчетени 5 000 случая и властите обсъждат налагането на още рестрикции, включително ограничаване на масовите събирания.

Великобритания също продължава до отчита висок брой заразени на ден. За последните 24 часа положителните проби са над 157 хиляди. Въпреки усложнената обстановка, премиерът Борис Джонсън отхвърли идеята за по-строги мерки.

"Оценявам, че натискът върху здравната система ще бъде значителен през следващите няколко седмици, а може би и повече, защото няма съмнение, че Омикрон продължава да се разпространява. Има обаче няколко важни момента - той очевидно е по-слаб от предишните варианти", подчерта Джонсън.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК