Омикрон притиска Кипър и Гърция, въвеждат нови ограничения

Експертите прогнозират по-голямо разпространение на заразата в следващите дни

04.01.2022 | 07:52 Редактор: Теодора Патронова
Омикрон притиска Кипър и Гърция, въвеждат нови ограничения

Въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки обсъждат здравните власти в Кипър. Като предпоставка за разпространението на варианта Омикрон се разглежда отварянето на училищата след празниците и празнуването на Богоявление.

Едно от предложенията е да се отложи връщането на учениците в клас и вместо на 10 януари, това да стане на 17 януари. Сред вариантите са ограничения на броя присъстващи в църквите и на водосветите на брега на морето за хвърлянето на Светия кръст на Богоявление.

Предвижда се намаляване на максималния брой хора за събирания както на обществени места, така и в заведенията и по домовете.

Вчера в Кипър бяха установени над 5000 нови случая на коронавирус, а прогнозите на експертите са за по-голямо разпространение на заразата в следващите дни.

Допълнителни мерки заради бързото разпространение на Омикрон обсъждат и в Гърция. Сред тях е задължителна ваксинация на хората над 50 години. Неваксинираните трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, за да бъдат допуснати до работните си места.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК