До 100 000 нови случаи в Гърция, спад може да има към края на февруари

Маските са задължителни и навън

03.01.2022 | 13:32 Редактор: Ваня Кузманова
До 100 000 нови случаи в Гърция, спад може да има към края на февруари

Възходящата тенденция в Гърция ще продължи до 20-22 януари, като средното седмично ниво ще достигне 66 хиляди инфекции. На практика това означава, че може да има дни, с 80 000 и дори 100 000 случая на коронавирус на ден. 

След пика на поредната вълна, нейният спад ще приключи към края на февруари. Според гръцки учени очакванията са, вълната от инфекции с щама на коронавируса "Омикрон“ да отшуми до 20 февруари като се позовават на математически модел за развитието на поредната вълна от пандемията.

През последните пет дни в Гърция всеки ден се регистрират нови рекорди за заразяване с коронавирус като в петък имаше 40,5 хиляди случая, а вариантът "Омикрон“ стана преобладаващият щам в страната. За последните пет дни заболелите надхвърлиха 120 хил. Сериозният скок принуди правителството да въведе по рано предвидените за днес ограничителни мерки които са в сила до 10 януари към момента.

Въведени са ограничения в работата на заведенията до полунощ, като се допускат само ваксинирани клиенти и не повече от 6 души на маса в зависимост квадратурата на заведението. Строго се ограничи и броят на пазаруващите в магазините, където задължително се носят двойни предпазни маска. Същото важи и за обществения транспорт. 

Стадионите се пълнят до 10% от капацитета. Въведена е дистанционната работа до 50% в частния и публичния сектор. Маските са задължителни и навън, пише "Труд" 

Полицията непрекъснато следи за носене на маски като глобата е 300 евро, а 25 хиляди евро е глобата за заведения, които не спазват здравния протокол и отнемане на лиценза за два месеца.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК