Кипър затяга мерките срещу Ковид-19 след рекорден брой новозаразени

Ограничение до 300 присъстващи в ресторанти и нощни клубове

30.12.2021 | 11:19 Редактор: Ваня Кузманова
Кипър затяга мерките срещу Ковид-19 след рекорден брой новозаразени

На извънредно заседание снощи кипърското правителство затегна мерките срещу разпространението на Ковид-19, след като вчера в Република Кипър бяха регистрирани 3002 нови случая на заразяване - рекорден денонощен брой от началото на пандемията, съобщи кипърската информационна агенция КНА. 

Още от днес за вход в нощни и музикални клубове и дискотеки, както и за присъствие на банкети, сватби и кръщенета, се изисква, освен сертификат за ваксинация, и бърз тест, направен до 24 часа по-рано. От последното изискване са освободени ваксинираните с бустерна трета доза от ваксините.

В сила е ограничение до 300 на максималния брой на присъстващите в ресторанти, нощни и музикални клубове и дискотеки. Всички клиенти трябва да са седнали, а танците са забранени. По отношение на сватби и кръщенета тази мярка ще влезе в сила от 3 януари.

Публиката на стадионите може да заема до 50 процента от капацитета им със задължително носене на защитна маска.

От днес се забраняват посещенията в болниците, освен в спешни и изключителни случаи с разрешение на ръководството и след представяне на отрицателен PCR тест с 24-часова валидност. 

Посещения в извънболнични отделения са позволени за пациенти и техните придружители с отрицателен бърз тест от последните 24 часа. Лица с трета бустерна доза са освободени от това изискване.

Използването на защитна маска за лице е задължително навсякъде, предаде БТА. 

По-рано вчера кипърското здравно министерство обяви, че ваксинацията на деца на възраст 5-11 години ще започне от 2 януари във ваксинационните центрове.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК