Гърция се изплаши от настъпващия Омикрон и наложи строги мерки

Ограниченията ще влязат в сила на 3 януари

28.12.2021 | 10:21 Редактор: Тодор Петров
Гърция се изплаши от настъпващия Омикрон и наложи строги мерки

Властите в Гърция наложиха нови ограничения върху развлеченията, включително спортни събития, и затегнаха режима на носене на предпазни маски.

Националната организация за обществено здравеопазване обяви безпрецедентните 9 284 случая на заразени. Регистрирани са също 66 смъртни случая и 629 пациенти на изкуствено дишане в интензивни отделения спрямо 624 предния ден.

"Навлизаме във фаза на варианта на преобладаване на Омикрон в Гърция", каза пред репортери министърът на здравеопазването Танос Плеврис, отбелязвайки големия ръст на случаите, особено в Атика.

Новите мерки ще влязат в сила на 3 януари и ще се спазват до 16-и, с възможност за удължаване, според обстоятелствата. Те включват задължителното използване на маски с висока степен на защита KN95 или FFP2 или, алтернативно, двоен слой от други маски в супермаркетите и обществения транспорт. Властите предлагат използването им и на обществени места, на които се събират повече хора, предаде "Фокус".

Заведенията за забавление и хранене ще затварят в полунощ и ще настаняват максимум шестима души на маса. Предвижда се и забраната за музика.
На стадионите входът ще бъде ограничен до 10% от капацитета на залата, с ограничение от максимум 1000 зрители. Нарушенията ще доведат до забрана за публика на спортни събития. 

Посещенията в домове за възрастни ще бъдат допустими за тези, които са направили PCR текст в рамките на предходните 48 часа.

На работните места в публичния и частния сектор половината от персонала ще трябва да работи дистанционно и ще бъдат въведени отново поетапни смени,
като точният процент ще се определя според направлението на работа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК