Гърция затваря заведенията, лекари прогнозират по 20 000 заразени на ден

Не се обсъжда промяна в пропускателния режим за влизане в страната

27.12.2021 | 14:29 Редактор: Искра Ангелова
Гърция затваря заведенията, лекари прогнозират по 20 000 заразени на ден

След новогодишните празници Гърция затваря заведенията. Специалистите дори настояват правителството да наложи незабавно ограничения. Лекари прогнозират до 20 000 заразени на ден в първата седмица на новата година.

Специалистите от Съвета за контрол на пандемията настояват правителството да наложи нов пакет от ограничения, за да овладее бързото разпространение на варианта Омикрон.

За 4 дни само в област Атина 10 пъти са се увеличи случаите на заразени с новия вариант, съобщават лекарите, цитирани от БНР.

Очаква се правителството да затвори нощните заведения от 3 януари, да забрани публика на спортните срещи и вероятно да увеличи глобите за нарушения на мерките. Засега неносене на маска навън се глобява с 300 евро. Само за една вечер затвориха 4 нощни заведения за допускане на клиенти без сертификати. Полицията съобщи за 55 000 проверки за денонощие.

Гърция е на 9-о място сред европейските страни по брой на починали на ден и на 13-о по ниво на новозаразени, съобщават медиите, цитирайки информация на Световната здравна организация.

Не се обсъжда промяна в пропускателния режим за влизане в страната. При преминаване на границата се изисква отрицателен тест, а влезлите от чужбина се тестват отново на втори и четвърти ден.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК