Проф. Чуков: Може да има престрелки заради Украйна, но война няма да има

Спекулира се с темата за нови бази на НАТО в България, убеден е арабистът

03.01.2022 | 22:12 Редактор: Елеонора Танева

Международното напрежение по оста САЩ - Русия се задълбочава. В телефонен разговор в края на 2021 г. американският президент Джо Байдън отправи предупреждение към руския си колега Владимир Путин - САЩ ще прибегнат до решителен отговор, ако Русия нахлуе в Украйна.

"Така чаканите преговори между Джо Байдън и Владимир Путин не завършиха с конкретен резултат. Чуха се, разговаряха и не се разбраха. Ще има продължение на експертно равнище, на ниво заместник-министри. Но този възел, който е заплетен повече от 10 години, ескалира", коментира проф. Владимир Чуков в студиото на "Денят ON AIR"

Според него основното притеснение на Путин е свързано с разпад на Руската федерация.

"В интервюто на Путин от края на годината разбрахме вярването му, че Русия продължава да бъде голяма по територия, въпреки разпада на Съветския съюз. Русия счита, че ако не се сложи тапа на конфликта с Украйна, Федерацията може да се разбримчи", уточни Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че ако руснаците загубят Украйна, ще се получи ефектът на доминото. 

"Това не е битка за идентичност, а за съществуването на тези две държави. Може да има ескалация на напрежението, престрелки, но до голяма война няма как да се стигне", убеден е арабистът.

И очерта апокалиптична картина, ако това все пак се случи.

"Русия, за да окупира половината територия на Украйна, трябва да разположи 500 000 войници. А такива няма. Тогава ще стане невероятна касапница. Бежанската вълна, която видяхме от Либия и Афганистан е нищо в сравнение с това, което би се случило. Нито една от двете страни не би поела риска", категоричен е Чуков. 

Той коментира и темата с разполагането на повече бази на НАТО в България. Според него тя се използва само за политически спекулации у нас.

"Този спор беше изкуствен. Не е работа на министъра на отбраната да се произнася по нещо, което е хипотетично. Никой не би желал на негова територия да има повече войски. Това са хипотези, които витаят във въздуха, които по-скоро плашат и се използват между партиите за вътрешна употреба. България като член на НАТО има своите задължения. Съветът се събира, прави се дискусия, министърът казва позицията на страната ни. Там се взимат решенията, а не по време на диалог в обществото", заяви Чуков.

Той е убеден, че преговорите с РСМ ще бъдат основна международна тема през следващите месеци. А тези, които се опитват да окажат натиск върху България да отстъпи в позицията си за членството на РСМ в ЕС, трябва да се съобразят с условията на страната ни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
OK
преди 2 години
Kogato si pokanil nyakoi e redno da go ostavish da se izkaje, da ne si nagal i da ne go prekasvash, a ako znaesh poveche ot gosta si, prosto ne go kani. Сигнализирай за неуместен коментар