Янев за войски на НАТО у нас: България не е "гумен печат" за утвърждаване на чужди решения

Националната позиция трябва да бъде достатъчно добре аргументирана, призова военният министър

24.12.2021 | 11:00 Редактор: Елеонора Танева
Янев за войски на НАТО у нас: България не е

България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

"В последните години е създадено усещането, че участието на България в този тип решения е едва ли не някакъв вид "гумен печат" на утвърждаване на чужди решения, взети някъде другаде - дали в Брюксел, дали в други столици - няма значение", добави министърът. 

Според него българските политици трябва да се научат да действат като субект от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес и неговото прокарване в съзвучие с общия интерес на ниво НАТО.

"Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес, и разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО", посочи Янев в интервю за БТА.

Той напомни, че като член на НАТО сме поели ангажимент в това отношение. Янев изтъкна, че без да развиваме собствените си способности, няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да отговорим адекватно на това, за което сме призвани - да гарантираме сигурността на българските граждани.

Според военния министър съдбата на модернизационния проект за бойни бронирани машини за Сухопътните войски трябва да бъде решена във възможно най-кратък срок. 

"Целта ни ще бъде възможно най-скоро да го стартираме - по възможно най-добрия начин и от законова гледна точка, и от гледна точка на защита на българския икономически интерес за участие на български фирми. Те могат да се включат ако не в пълното производство, поне в частичното производство и последваща поддръжка на този тип техника", допълни министърът.

Равносметката му за работата на служебното правителство показва, че са се справили. 

"Имаше много трудни моменти, защото управлявахме няколко паралелни кризи наред с организацията на изборите за Народно събрание. Не беше никак лесно, в крайна сметка - справихме се с много предизвикателства и то благодарение на това, че действахме като отбор. В момента и обществото, и управлението, администрацията на държавата, са подготвени за подходящи и целесъобразни реформи", подчерта Янев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бушмил
преди 2 години
И аз така мисля, но вие политиците не умеете да отстоявате позиция. Хайде да видим ти как ще се справиш или ще се окаже само популистки приказки. За съжаление предполагам, че второто, тъй като К. Петков се огъва като кашкавал пред "чуждениците". Сигнализирай за неуместен коментар