Янев е против разполагането на допълнителни войски на НАТО у нас, Петков се разграничи

"Тази тема не е разисквана на Министерския съвет", каза министър-председателят

22.12.2021 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Напрежението между НАТО и Русия доведе до сблъсък на позиции в управляващата коалиция. С изненадваща позиция във Facebook министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че е против идеята за разполагане на допълнителни войски на НАТО у нас. 

"Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност", написа Янев.

Според него подобно решение не би кореспондирало с националния интерес на България. Премиерът Кирил Петков обаче разграничи позицията на правителството от думите на министъра.

"Тази тема не е разисквана на Министерския съвет, нито е разисквана с някой от нашите партньори. Така че съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство. Ясно заявих, че ние сме активен и ще бъдем активен член на ЕС и НАТО. И този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля", заяви Петков.

Реакция по въпроса имаше и от другия партньор в управлението - "Демократична България". Те поискаха Стефан Янев да изясни позицията си.

"Вярваме, че България не може да си позволи да бъде в дефакто неутралитет, който да бъде в полза на руската федерация. Щом бъде създадена парламентарната комисия по отбрана, ние ще инициираме изслушване в нея на министъра на отбраната, за да може той да изясни позицията си, на какво стъпва, за да не боравиме с Facebook статуси, защото темата е прекалено важна за България", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той припомни, че в коалиционното споразумение е записано, че България ще развива своето пълноценно членство в НАТО.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години