НАТО разполага войски в България и Румъния заради Русия? 

Генерал Тод Уолтърс предлага да се разшири "Засиленото предно присъствие на Алианса"

18.12.2021 | 20:50 Редактор: Здравко Черкезов
НАТО разполага войски в България и Румъния заради Русия? 

Висш генерал от НАТО предложи Алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния, след като Русия струпа войски до границата с Украйна, съобщи днес германското издание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Според "Шпигел" предложенията, направени от генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, на практика ще разширят "Засиленото предно присъствие на Алианса", в рамките на което НАТО е разположил военни сили в балтийските държави и Източна Полша.

Германското издание не цитира директно изказване на Уолтърс, пише БТА. "Шпигел" твърди, че разполага с информация, че Уолтърс е "призовал за засилване на военното присъствие по източния фланг" на НАТО по време на видеоконферентен разговор с началниците на генерални щабове на "партньорски държави".

Според информация на изданието този план всъщност ще "разшири присъствието на НАТО в рамките на "Засиленото предно присъствие на Алианса" към България и Румъния. НАТО засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата. 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК