Русия към НАТО: Ще отговорим реципрочно на настъпателните оръжия

Москва очаква разговор за взаимните гаранции в сферата на сигурността

21.12.2021 | 07:48 Редактор: Тодор Петров
Русия към НАТО: Ще отговорим реципрочно на настъпателните оръжия

Ако на територията на натовските държави се появят настъпателни оръжия, които могат да достигнат руските центрове за управление, Москва ще бъде принудена да отговори реципрочно. За това предупреди руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

Той подчерта, че Русия очаква от Съединените щати конкретен разговор по въпроса за взаимните гаранции в сферата на сигурността. 

По думите му, военните учения трябва да бъдат отдалечени от линията на съприкосновение между Русия и НАТО, да бъдат усъвършенствани механизмите за предотвратяване на случайни инциденти и да бъде определена минимално допустимата дистанция на сближаване между бойните кораби и самолетите.

За целта, посочи Грушко, е необходимо възобновяване на контактите по линия на военните.

Миналата седмица Русия предаде на Съединените щати и на натовските държави два проектодоговора за взаимни гаранции за сигурност. Руската страна настоява НАТО да отмени решението си от срещата на върха в Букурещ през 2008 г. за приемане на Украйна и Грузия, да прекрати военното си сътрудничество с бившите съветски републики и да изтегли цялата си военна инфраструктура, разположена в Източна Европа след 1997 г, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК