САЩ плашат Путин с такива санкции, каквито не е виждал

Байдън е призовал руския си колега да търси дипломатическо решение

31.12.2021 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

Американският президент Джо Байдън с предупреждение към руския си колега Владимир Путин - САЩ ще прибегнат до решителен отговор, ако Русия нахлуе в Украйна. Това стана по време на телефонен разговор между двамата лидери. 

Освен че си размениха предупреждения, Байдън и Путин изразиха и известен оптимизъм, че предстоящите през следващия месец дипломатически обсъждания ще помогнат за намаляване на напрежението.

По време на телефонния разговор Байдън настоя Русия да намали военното си присъствие в близост до границата с Украйна. А Путин отговори, че евентуални нови санкции на Запада срещу Москва ще доведат до разрив в отношенията. И все пак съветникът на Путин по външната политика - Юрий Ушаков, заяви, че разговорът е създал добри условия за продължаване на диалога между двете страни. 

Той изтъкна, че руската страна е доволна от проведения разговор.

"Нашият президент веднага реагира на това и каза, че ако Западът в крайна сметка реши под една или друга форма да въведе въпросните безпрецедентни санкции, то всичко това може да доведе до пълен разрив на отношенията между страните ни. И че ще бъде нанесен изключително сериозен удар по отношенията на Русия със Запада като цяло", пише Ушаков в поста си.

Високопоставен американски служител, пожелал анонимност, каза, че тонът е бил "сериозен и съществен".

"Президентът Байдън повтори, че съществен напредък в тези диалози може да се случи само в среда на деескалация на напрежението", коментира прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Струпването на войски предизвика безпокойство на Запад, като САЩ заплашиха Путин със санкции такива, каквито не е виждал, ако Украйна бъде атакувана. Русия обаче отрича, че планира да нахлуе в страната и казва, че войските са там за учения.

Американски и руски официални лица ще се срещнат за лични разговори в Женева следващия месец, а Белият дом каза, че Байдън е призовал руския си колега да търси дипломатическо решение. Министърът на отбраната на Украйна заяви пред парламента в началото на декември, че Русия е събрала десетки хиляди войници близо до границата и може да се подготвя за мащабна военна офанзива в края на януари.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
4 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 2 години
Ако беше жив Сталин, от Америка щеше да се чува само Мияяууу Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 5
USSF
преди 2 години
Никой не може да се мери с Космическа Америка и нейната космическа флотилия -USSF. Конвеционални оръжия, които притежават крепостните, има на въоръжение и Занзибарската армия... Сигнализирай за неуместен коментар
2
11 rate up comment rate down comment 1
Федотов
преди 2 години
Явно,някой не си е ползвал медикаментите.Само за пет минути,чантията на Белия дом,може да я няма. 21-ви век сме,да заплашваш държавата въоръжената с модерно оръжие говори, за пълна обърканост в днешната ситуация. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 1
Какво не са виждали
преди 2 години
Мисля че Русия са виждали доста по страшни неща. Попитайте Наполеон и Хитлер как завърши всичко след тяхните закани ? Сигнализирай за неуместен коментар