РСМ да влезе в ЕС, а да паднат визите за САЩ: Реалистично ли е предложението на Трифонов?

Пречките са свързани с върховенството на закона, посочи Елена Поптодорова

03.01.2022 | 19:02 Редактор: Ваня Кузманова

България да свали ветото за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, а в замяна да паднат на визите за САЩ и да получим членство в Шенген. Това предлага лидерът на "Има такъв народ" - Слави Трифонов. Възможно ли е изпълнението на двете условия и въпрос на сделка ли е? 

България трябва да подкрепи началото на преговорния процес с ЕС, чак след като Северна Македония изпълни условията в Договора за приятелство и добросъседство, написа в първия си пост за Новата година Слави Трифонов. Той отправи и конкретно предложение към Вашингтон и Брюксел. 

Елена Поптодорова работи по тази тема вече повече от 20 години. За този период все още не сме успели да покрием нужните критерии. 

"Едното е брой на отказани визи годишно, съответно процент от заявленията. Трябва да е под 3%. При нас сега отново е с двойни цифри. И другият критерий е брой на нарушени срокове на визи", заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. 

Според дипломата пречките и пред падането на визите за САЩ, и пред членството на Шенген са свързани със спазването на върховенството на закона. 

"Те не са формално и пряко свързани, но има нещо като ефект на индукция. Там ние сме изпълнили всички технически критерии. Това е казвано многократно, но идва въпросът тогава защо не ни приемат, защо не влизаме. И вече все по-очевиден става отговорът", допълни Елена Поптодорова. 

А според бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев Шенген вече не съществува във вида, в който бе създаден. 

"Аз не съм сигурен, че ние искаме да влезем в Шенген в този му вид. Защото в момента страните от Шенген харчат по 40 милиона евро всяка година за изграждане на изкуствени граници помежду си, при положение, че те не трябва да съществуват" заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемдчиев.  

На 10 януари ще се проведе и Консултативният съвет за национална сигурност по темата "Северна Македония". В Скопие чакат клетвата на новия премиер, след което са готови на интензивни преговори.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК