РСМ и членството ѝ в ЕС

Какво е бъдещето на отношенията София – Скопие? Говори Илхан Кючюк.

20.12.2021 | 17:33 Редактор: Таня Харизанова

"Поставянето на срокове крие два риска основно, единият е че когато наближи срока натиска ще бъде по-голям, ако трябва да използвам тази легитимна терминология в международните отношения и разбира се, когато бъде достигнат крайният срок на срока трябва бъдат изпълнени поетите ангажименти. Другият въпрос, който също е от съществено значение е дали тези срокове помагат за установяването на стабилност в Северна Македония, защото е ясно че, за да се реши този голям и наболял въпрос трябва да има политическа стабилност и от двете страни, но причините да не извървим толкова, колкото на нас ни се искаше в двустранните отношения беше именно, че имаше голяма нестабилност, а нестабилността в политическото отношение поражда недоверие между двете страни". Това каза в предаването "Брюксел 1" евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк.

"Тук има няколко момента, едното което не го разбирам е, че има натиск, ако е така, от кого е този натиск, и второто е че имало голямо разбиране на българската позиция в международен план, пардон – от кого се разбира българската позиция в международен план и ако това е вярно, че тя е разбрана защо има международен натиск- или едното е вярно, или другото е вярно", допълни евродепутатът.

Той бе категоричен, че "това не означава, че е разбрана българската позиция, а означава, че към настоящия момент няма политически консенсус. Въобще не означава, че няма да се върне в дневният ред на ЕС и интересът на България е тя да бъде част от дневния ред", уточни Илхан Кючюк.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК