Кьовеши начело на Европейската прокуратура: Исторически момент, скоро ще посетя София

22 държави, сред които България, участват в първата Европейска прокуратура

01.06.2021 | 17:45 Редактор: Здравко Черкезов

От днес Европейската прокуратура започва работа. Новооткритият орган ще се занимава с финансови злоупотреби със средства на Европейския съюз. Той се оглавява от главния прокурор Лаура Кьовеши. Пред журналисти тя заяви, че "скоро" ще посети София.

"Исторически момент" – така Кьовеши, чието име стана синоним на борбата с корупцията, определи началото на работата на Европейската прокуратура. 

"Имаме огромна отговорност. Нашите решения ще окажат директно влияние върху фундаментални права на европейските граждани", заяви тя.

Очаква се независимият орган, базиран в Люксембург, да разследва хиляди сигнали за измами, свързани с ДДС, пране на пари, корупция или присвоявания, които засягат финансовите интереси на Европейския съюз. Вече са били получени данни за злоупотреби от Германия и Италия. 

"Нашата цел е икономическата и финансова престъпност. Не се самозалъгвайте - това е най-голямата заплаха за всяко демократично общество. Често подценена и дори толерирана, за да облагодетелства организираната престъпност", посочи Кьовеши.

"Европейската прокуратура ще запълни важна дупка в защитата на европейските фондове. Има близо 1000 докладвани сигнала за злоупотреби през 2019 г. Стойността им е изчислена на 460 милиона евро", каза заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

22 държави, сред които България, участват в първата Европейска прокуратура. Словения и Финландия все още не са запълнили квотата си. А извън новата структура остават Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.

"Пет страни членки решиха да не се включат. Бих искал да им припомня, че са добре дошли във всеки един момент. Междувременно трябва да помнят, че защитата на европейския бюджет не е обект на загриженост само на участниците в структурата. Изискват се усилията на всички страни членки", заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс. 

Всеки едни гражданин на Европейския съюз може да сезира институцията. Сигналът може да бъде подаден на български език на сайта на европейската прокуратура. За да бъде разгледан, той задължително трябва да бъде свързан с европейски средства.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
г-жа Кьовеши е по желана,добре дошла и уважавана личност отколкото който и да било дърдорко от ЕС Сигнализирай за неуместен коментар