Канела и мащерка помагат да възстановим обонянието си след Ковид-19?

Ментата и различните видове оцет също могат да бъдат полезни в това отношение

08.05.2021 | 16:35 Редактор: Искра Ангелова
Канела и мащерка помагат да възстановим обонянието си след Ковид-19?

Боледували сте от Ковид-19 и сте загубили обонянието си? В тази статия ще ви покажем как да възстановите чувствителността на вашите рецептори без лекарства, коментира катарският телевизионен канал Al Jazeera на своята интернет страница.

Научното наименование за намалено обоняние е хипосмия. Сред пациентите с коронавирус делът на пациентите с хипосмия може да достигне 25%. Според проучване, публикувано в списанието PLOS Medicine, невъзможността да се направи разлика между миризмата на четири неща: чесън, лук, кафе и парфюм може да показва инфекция с коронавирус.

Загубата на обоняние е показателен симптом за Ковид-19 и може да продължи дълго време.

Как да се лекува?

Като лечение на хипосмия в резултат на коронавирусна инфекция, екипът препоръчва да се тренира обонянието. Според новинарски сайтове изследването е проведено от учени, ръководени от професор Карл Филпот от Медицинския факултет на Норич в Университета на Източна Англия и публикувано в Международния форум по алергия и ринология.

По време на обонятелното обучение пациентът бива помолен да вдишва четири познати храни, като портокал, мента, чесън и кафе, два пъти на ден в продължение на няколко месеца.

Изследователите обаче препоръчват кортикостероидите, клас лекарства, които имат противовъзпалителни ефекти, да не се използват за лечение на хипосмия в резултат от коронавирусна инфекция.

"Кортикостероидите са клас лекарства, които намаляват възпалението в тялото. Те често се предписват от лекарите за лечение на състояния като астма и се считат за алтернатива при лечението на хипосмия, причинена от коронавируса. Те обаче имат странични ефекти. Сред тях са задържането на течности в тялото, високото кръвно налягане и умствени промени", каза професорът в интервю за Eurekalert.

Екипът е провел цялостно проучване, основано на настоящи доказателства, за да определи дали кортикостероидите могат да помогнат на хората да възвърнат обонянието си.

"Както се оказва, има много малко доказателства, че кортикостероидите помагат при хипосмия. И тъй като те са добре известни със силните си странични ефекти, съветваме да не ги предписвате след коронавирусна болест", каза професор Филпот.

За щастие повечето хора, загубили обонянието си в резултат на болестта Ковид-19, самостоятелно възвръщат чувствителността си към миризмите. Според проучването 90% от хората са напълно излекувани от хипосмия след 6 месеца.

Филпот добави: "Обучението с миризми може да бъде много полезно и е евтина и проста възможност за лечение без странични ефекти за голямо разнообразие от причини за загуба на миризма, включително Ковид-19".

Тренирането на обонянието, казва той, включва възстановяване въз основа на невропластичност, което е способността на мозъка да се възстановява и по този начин да компенсира промени или увреждания в тялото.

Загуба на чувствителност към миризми

Според една от научните версии, обясняваща загубата на миризма, хипосмията е резултат от увреждане на обонятелния епител по време на инфекция. Колкото по-повърхностни са щетите, толкова по-кратък е периодът на загуба на мирис и вкус и обратно.

Според материал на "Дойче Веле" в края на март лекарите от Медицинския факултет на Университета в Дрезден в катедрата, специализирана в миризмите и вкусовите рецептори, търсят начини да помогнат на пациентите да възвърнат предишната си чувствителност към миризмите. В резултат на това те са разработили метод за трениране на обонянието, което активира обонятелния епител.

Д-р Томас Хомел, ръководител на катедрата по отоларингология в университета, обясни механизмите на този процес: "Всяка сутрин и вечер в продължение на 30 секунди пациентите с хипосмия трябва да вдишват миризмата на 4 различни вещества. Тези упражнения трябва да се изпълняват редовно в продължение на поне 4 месеца. Понякога срокът може да бъде до 9 месеца. "

Какви са тези миризми?

Според д-р Хомел човек може да избере елементите или храните, които иска да упражнява. Това обаче трябва да са различни аромати, които карат тялото да реагира по някакъв начин. Етеричните масла като розово масло или парфюми, направени от цитрусови кори, както и билки като канела и мащерка са най-добрите примери за вещества, които притежават това свойство.

Ментата и различните видове оцет също могат да бъдат полезни в това отношение.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар

Както отбеляза германският лекар, този метод за лечение на хипосмия е подходящ само за тези, които страдат дълго време от загуба на вкус и мирис. В същото време той подчертаwa, че подобно лечение трябва да бъде предшествано от посещение при лекар специалист, било то отоларинголог или невролог.

В допълнение, причините за загубата на чувствителността към мирис и вкус са многобройни и поради това е необходима цялостна диагностика на ситуацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК