Загубата на обоняние при Kовид-19 - защо се случва?

В някои случаи засягането на сетивото е по-дълготрайно

21.04.2021 | 13:10 Редактор: Юлия Христова
Загубата на обоняние при Kовид-19 - защо се случва?

Загубата на обоняние, наречена аносмия, е един от най-честите симптоми на Kовид-19 и се среща при по-голямата част от пациентите, дори при липса на други симптоми.

Понякога налице е само намалено обоняние (хипоносмия) или промени в характеристиките на обонянието. Често тези симптоми се срещат и при сезонния грип, синузити и други заболявания, засягащи по някакъв начин носната кухина.

В немалка част от случаите на Ковид-19, освен липса на обоняние, бива засегнато и усещането за вкус. Статистиката показва, че най-честите симптоми са повишена температура, спонтанно появила се кашлица, загуба на обоняние и/или вкус. В много голяма част от случаите може да е налице и само един от тези симптоми.

Съществуват проучвания сочещи, че загубата на обоняние се среща по-често при по-младите представители на населението и не се повлиява от пола, но съществуват и такива, твърдящи, че момичета с повишен BMI-индекс са потенциално по-застрашени.

Обикновено загубата на обоняние е краткотрайна и възстановяването е бързо – за около 10 дни. В някои случаи засягането на сетивото е по-дълготрайно, особено при по-дълго продължила инфекция.

За разлика от загубата на обоняние при грип например, когато в носа се натрупва секрет, който пречи на самото сетиво, при ковид-19 причината се крие в едни от клетките на обонянието.

При малка част от инфектираните загубата на обоняние се дължи на назална конгестия и ринорея (хрема), но в по-голямата част от пациентите, явлението се дължи на увреждане на специфични клетки.

Олфакторните неврони са клетки, които се свързват с одорантите от въздуха и това води до възникване на импулс, който се преработва в мозъка и дава усещането за миризма. Тези неврони не се повлияват директно от вируса, тъй като не експресират нужния рецептор, за да проникне той в тях (ACE2).

Клетки, наречени сустентакуларни клетки, които се разполагат около олфакторните неврони, експресират този рецептор и вирусът може да прониква в тях, което води до тяхната смърт. Ролята на тези клетки е от изключителна важност за функционирането на олфакторните неврони и без тях те губят структурите, с които свързват одорантите във въздуха.

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК