Проучване: Ковид-19 може да убие оцелелите дори след възстановяване

Дори тези, които не са хоспитализирани с тежко заболяване, могат да имат последици за здравето

27.04.2021 | 21:05 Редактор: Здравко Черкезов
Проучване: Ковид-19 може да убие оцелелите дори след възстановяване

Повечето смъртни случаи, причинени от дългосрочни усложнения от Ковид-19, не се отчитат като смъртни случаи от Ковид-19, което означава, че съобщаваният брой жертви са "само върхът на айсберга".

Оцелелите от Ковид-19 имат почти 60% повишен риск от смърт до шест месеца след инфекцията в сравнение с неинфектираните хора, сочи масивно проучване, публикувано в списание Nature .

Това е еквивалентно на около осем допълнителни смъртни случая на 1000 пациенти в продължение на шест месеца.

"Когато отчитаме смъртните случаи от Ковид-19, действителният общ брой на смъртните случаи е много по-висок", каза пред "Джерусалем пост” Зияд Ал-Али, директор на Центъра за клинична епидемиология във Вашингтонския университет, който е ръководил изследването.

Ал-Али каза, че повечето смъртни случаи, причинени от дългосрочни усложнения от Ковид-19, не се регистрират като смъртни случаи от Ковид-19. Като такъв той обясни, че "това, което виждаме сега, е само върхът на айсберга".

За да стигнат до заключението си, Ал-Али и неговият изследователски екип са използвали данни от електронните бази данни за здравето на Министерството на ветераните в САЩ. В проучването са участвали над 87 000 пациенти с Ковид-9: 74 435 потребители на Здравната администрация за ветераните (VHA) с Ковид-19, които са оцелели поне първите 30 дни след поставяне на диагнозата и не са били хоспитализирани, и близо пет милиона потребители на VHA, които не са имали Ковид-19. В допълнение, то включва 13 654 хоспитализирани пациенти с Ковид-19 и 13 997, които са хоспитализирани с грип.

Всички пациенти са оцелели най-малко 30 дни след постъпване в болница и анализът включва шест месеца проследяващи данни, информира БГНЕС.

Докладът показва, че дори тези пациенти, които не са хоспитализирани с тежко заболяване, могат да имат последици за здравето месеци по-късно. Болестите могат да включват респираторни заболявания, заболявания на нервната система, диагнози на психичното здраве, метаболитни нарушения, сърдечно-съдови и стомашно-чревни състояния и лошо общо състояние.

"Дори хората с леко заболяване - някои хора, които са се разболели от Ковид-19 и са изглеждали добре само с треска и кашлица - месеци по-късно получават инсулт или кръвен съсирек: някаква проява, свързана с Ковид-19", каза Ал-Али. "Рискът е малък, но не е маловажен."

Израелският професор Сирил Коен нарече доклада "будещ загриженост" и подчерта, че "в това проучване не говорим за тежки случаи. Това са хора, които изобщо не трябваше да умират.”

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК