Изтощение, безсъние, депресия, косопад... Синдромите след Ковид-19

На много места в тялото могат да останат остатъчни оплаквания или симптомите да се проявят отново

20.04.2021 | 12:44 Редактор: Жаклина Иванова
Изтощение, безсъние, депресия, косопад... Синдромите след Ковид-19

Дори и след сравнително леко протичане на коронавируса, много пациенти се нуждаят от месеци, за да оздравеят напълно. Това се наблюдава напоследък все по-често и при млади хора, дори при деца.

Тъй като Ковид-19 е заболяване на цялата съдова и имунна система, на много места в тялото могат да останат остатъчни оплаквания или симптомите да се проявят отново. Експерти подозират, че в случая може да става дума за автоимунна реакция. Така например, косопадът също може да е последица от Ковид-19, тъй като при някои хора се стига до автоимунно образуване на антитела срещу корените на косата.

Изследвания в Китай, проведени след първата вълна на пандемията, показаха, че от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 всеки втори е развил т.нар. пост-Ковид синдром. До шест месеца след изписването им при 76% от пациентите е наблюдаван поне един остатъчен симптом.

Най-често срещаните оплаквания са изтощение, болки в мускулите, смущения в съня, депресия, косопад. При това не е вярно, че засегнати са най-вече възрастните хора и пациентите с предходни заболявания. Експертите предполагат, че от дълготрайни последици след Ковид-19 страдат между 10 и 20% от заболелите, като особено засегнати са жените на възраст между 20 и 40 години. 

Британският здравен институт NICE дефинира пост-Ковид като съвкупност от симптоми, които продължават повече от 12 седмици след заразяването, пише DW.

"Най-честите симптоми са умора, отпадналост, проблеми с паметта, затруднено дишане, болки в областта на гърдите, но също и сърдечно-съдова недостатъчност и смущения в съня", обяснява кардиоложката Мариан Гьонгьоши от университетската клиника AKH във Виена, към която вече е разкрито отделение за пациенти с пост-Ковид синдром. 

Предполага се, че от около 500 000 души в Австрия, които дотук са боледували от Ковид-19, поне 50 000 са развили въпросния синдром. 

"Много хора не разбират защо постоянно чувстват умора или защо изведнъж започват да ги затрудняват най-обикновени действия“, казва по този повод австрийката Марта Прелер, основала група за взаимопомощ, която вече наброява 500 души. Тя прекарала миналата пролет лека форма на Ковид-19, но няколко месеца по-късно състоянието ѝ започнало прогресивно да се влошава.

Вирусът атакува основно белите дробове, но може да засегне и други органи - в зависимост от това към кои ACE2-рецептори в тялото се прилепва вирусът. 

Неврологът Михаел Щингъл разказва по този повод, че негови пациенти чувстват силно изтощение месеци след заболяването. Някои от тях дори нямат сили да четат книга. 

"А особено тревожно е, че много от тези пациенти са млади хора, при които болестта е преминала сравнително леко", обяснява медикът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
СЗО
преди 2 години
Забрана на секретните биологични лаборатории в целия свят! Вирусът вероятно е модифициран в такава лаборатория. Сигнализирай за неуместен коментар