Израел тайно напада ирански танкери и кораби, превозващи оръжия

Атаките са извършени в Червено и Средиземно море

12.03.2021 | 22:30 Редактор: Искра Ангелова
Израел тайно напада ирански танкери и кораби, превозващи оръжия

Израел е нанесъл серия тайни удари по ирански петролни танкери и кораби, превозващи оръжия, според разкрития от Вашингтон, които хвърлят нова светлина върху поредица от военноморски инциденти през последните години, пише британският вестник The Times

Най-малко дузина плавателни съдове, пренасящи предимно ирански петрол за Сирия са ударени от мини, които се явяват израелски атаки от края на 2019 г., съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на американски и други официални лица. Атаките, три през 2019 г., шест през миналата и още три през тази година, са извършени в Червено и Средиземно море, а вероятно и другаде.

Те са част от военната кампания на Израел срещу Революционната гвардия, иранската паравоенна организация, която контролира износа на петрол и доставя оръжия на множество милиции в Близкия Изток.

Те обаче не бяха оповестени въпреки призивите за осъждане, които срещат подобни атаки, за които е обвиняван Иран и които засегнаха западното корабоплаване, включително наскоро израелски кораб за превоз на автомобили.

Въпреки че няма потвърдена връзка, разкритията също ще бъдат свързани от израелските критици с разлива на петрол, който опустоши израелското и ливанското крайбрежие през последните няколко седмици.

Израелски министър на околната среда заяви, че петното произлиза от бивш либийски танкер, превозваща ирански суров петрол за Сирия, и каза, че е разлято умишлено като форма на екологичен тероризъм. Израелските военни служители обаче изглеждаха смутени от твърдението, което според тях не се основава на военноморското им разузнаване.

Много жители на южен Ливан, които твърдяха, че естеството на крайбрежните течения в района показва, че петролът е дошъл от бреговете на Израел, предпочитат да обвиняват "ционизма".

Последните разкрития все още предполагат, че израелските атаки са последвали, а не са предшествали началото на дългата кампания на Иран срещу западното корабоплаване, което се разглежда като опит за наказване на Америка и нейните съюзници за подновената санкционна кампания на президента Тръмп.

Четири петролни танкера, два саудитски, един от Обединените арабски емирства и един норвежки, бяха повредени от мини в Оманския залив през май 2019 г. Още два, експлоатирани от компании в Япония и Норвегия, бяха ударени през следващия месец, информира "Фокус".

Според последната публикация друг ключов инцидент е задържането на ирански петролен танкер, превозващ суров петрол до Сирия от властите в Гибралтар през юли същата година. За отмъщение иранците плениха в Персийския залив регистриран във Великобритания танкер със шведски собственици и след преговори иранският танкер бе освободен с обещание, че няма да достави товара си в Сирия. Така или иначе го направи, без да бъде наказан, очевидно подтиквайки Израел да реши, че трябва да предприеме едностранни действия.

Оттогава прекъсването на търговията с петрол в Иран създава значителни проблеми на съюзника му Сирия, която страда от собствените си санкции, въведени от САЩ и ЕС.

Сред по-значимите инциденти, за които е обвинен Израел, е атака срещу "Сабити", ирански петролен танкер, в Червено море през октомври 2019 г. Около 100 000 барела петрол тогава изтекоха от две пробойни в корпуса му.

Миналият месец беше закрепена мина на друг танкер край бреговете на Ливан. Това е малко вероятно да е причинило разлив на петрол по израелското и ливанското крайбрежие, тъй като преобладаващите течения биха отвели петрола по-на север.

Това обаче ще породи подозрения, че разливът е дошъл от подобен удар на юг, който може да е бил акт на иранско отмъщение. Повечето атаки от Иран и Израел изглеждат внимателно планирани, за да се избегне прекомерно разливане или опасност от потъване на кораба, което би било сметнато за особено провокативно.

Корабът, който Гила Гамлиел, израелският министър на опазването на околната среда, обвинява за разлива от миналия месец, е регистрираният на Маршаловите острови 'Емералд", който превозва 112 000 тона суров петрол от Иран до Сирия. Тя го нарече акт на екологичен тероризъм и каза, че Израел ще поиска обезщетение.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК