Иран не желае преки ядрени преговори със САЩ

Техеран отхвърли предложението на ЕС

01.03.2021 | 15:01 Редактор: Никола Симеонов
Иран не желае преки ядрени преговори със САЩ

Иран отхвърли предложението на Европейския съюз за провеждане на преки ядрени преговори със САЩ през следващите дни, рискувайки възобновяване на напрежението между Техеран и западните столици, съобщавa Wall Street Journal.

Високопоставени западни дипломати заявиха, че отговорът на Иран не отменя надеждите на администрацията на Байдън за съживяване на дипломатическите усилия за възстановяване на ядрената сделка от 2015 г., постигната между Иран и шест световни сили, и изоставена от администрацията на Тръмп през 2018 г.  -  Иран иска да му бъде преодоставена гаранция, че няма да си тръгне от среща със САЩ без известно облекчаване на санкциите, което към този момент се отхвърля от Вашингтон

Тъй като Техеран преустанови ядрената си дейност през последните месеци в нарушение на ядреното споразумение от 2015 г., САЩ, провеждащи въздушни удари по подкрепяните от Иран военизирани отряди в Сирия, както иранските президентски избори през юни, западните дипломати предупредиха, че възможностите за облекчаване на напрежението сега вероятно ще бъдат затруднени.

Само преди 10 дни западните власти се надяваха скоро да бъде постигнат напредък към възобновяване на ядрените преговори. ЕС лансира идеята за провеждане на преговори в Европа, които да включват всички останали участници в сделката от 2015 г. - Иран заедно с Китай, Великобритания, Франция, Германия и Русия, както и САЩ.  Администрацията на Байдън мигновено обяви, че ще присъства на срещата с пратеника на Вашингтон Роб Мали.

Още по темата четете в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК