Проучване: Ваксините срещу коронавирус не причиняват смърт

В редица държави не е установена връзка между ваксинацията и фаталните случаи

10.02.2021 | 11:12 Редактор: Тодор Петров
Проучване: Ваксините срещу коронавирус не причиняват смърт

Наистина ли ваксините причиняват смърт? Дойче Веле провери фактите при редица подобни случаи в Германия, Испания, САЩ, Норвегия, Белгия и Перу. Заключението е, че в нито един от тях здравните власти не са установили връзка между ваксинацията и смъртта на пациентите.

По данни на агенция Bloomberg, дотук в тези държави са били използвани общо над 37 милиона дози ваксини. Регистрираните смъртни случаи сред ваксинираните са по-малко от 300.

Германският институт за ваксините и биомедицинските лекарствени средства "Паул Ерлих" е проучил подробно десет смъртни случая, регистрирани след имунизация - в периода от няколко часа до четири дни след поставянето на ваксината. Възрастта на пациентите е била между 79 и 93 години, всички са страдали от хронични заболявания.

"Опирайки се на наличните данни, стигнахме до извода, че пациентите са починали от основното си заболяване, а настъпването на смъртта е съвпаднало с ваксинацията", казва Бригите Келер-Станиславски от отдела за безопасност на медикаментите в института.

Испанските медии съобщиха за смъртта на 9 обитатели на дом за възрастни хора след инжектиране с първата доза на BioNTech/Pfizer в градчето Лагартера. Според директора на дома, пет дни след ваксинацията при тях се проявили симптоми като главоболие и разстройство. Всички те са били с хронични заболявания. След проверка на случаите станало ясно, че всички те са били причинени от усложнения във връзка с Ковид-19. 

В Норвегия медицинската агенция Statens Legemiddelverk е разследвала до момента 33 съобщения за смърт на обитатели на домове за възрастни хора във връзка с ваксинацията. В анализа на данните е отбелязано, че "много от починалите са били с крехко здраве или са имали хронични заболявания". "В домовете за възрастни хора и в другите подобни заведения в Норвегия всеки ден умират средно по 45 души. Във връзка с това смъртните случаи, до които се е стигнало след ваксинацията, се явяват очаквани. Не се открива причинно-следствена връзка с ваксината", се казва още в документа.

По данни на Федералната агенция за лекарствата и здравните продукти в Белгия, 14 души са починали след ваксинация срещу Ковид-19. Всички починали били на възраст над 70 години, а петима - дори над 90 години. Не са публикувани лични данни на жертвите, нито подробности за здравословното им състояние преди имунизацията. Знае се само, че не е била установена връзка между смъртните случаи и ваксинацията.

Перуанският университет "Каетано Ередия" в Лима, който провежда клинични изпитания на китайската ваксина Sinopharm, бе принуден да разкрие данни за научните си изследвания, след като една от участничките в изпитанията починала от пневмония, съобщава Reuters. Както се оказало обаче - починалата не била получила ваксина, а плацебо.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Сега още повече хора ще ги е страх да се ваксинират Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
След още някоя друга година ще могат да кажат със сигурност. Сигнализирай за неуместен коментар