България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спънка за личните лекари: Пациентите предпочитат определени ваксини

Д-р Георги Миндов коментира, че процентът на желаещите да се имунизират остава нисък

09.02.2021 | 08:24 Редактор: Ралица Братанова

Докато фармацевтичните гиганти бързат с доставките и производството на ваксини, динамиката поставя редица въпроси. Един от тях е готови ли са личните лекари за масовата имунизация.

Вече седмица българските граждани могат да се запишат в списък на желаещите да се ваксинират.

"Интересът спада в последните дни, защото хората следят информационния поток, следят какво се внася и имат определено предпочитание към определени ваксини, а ние точно това не можем да осигурим", коментира председателят на организацията на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов в "България сутрин".

Той уточни, че понякога лекарите срещат проблем и с информацията относно ваксините.

"Например, кратката характеристика на AstraZeneca, въпреки това, което е публикувано на страницата на здравните власти, за съжаление не отговаря чисто практически на въпроса с поставянето", поясни д-р Миндов.

Според него, стига да има желаещи да се имунизират, ваксини ще се намерят, но проблемът е, че няма достатъчно желаещи.

"Процентът, който се движи в момента, е около 10. Дори да предположим, че ще се засили интересът, едва ли ще надхвърли 20%. Това означава, че до 1,5 млн. души ще бъдат ваксинирани от личните си лекари. Не можем да стигнем заветните проценти на груповия имунитет", допълни председателят на софийската организация на общопрактикуващите лекари пред Bulgaria ON AIR.

По думите му лекарите имат притеснения и относно декларацията за информирано съгласие, която подписва всеки пациент, желаещ да си постави ваксина.

"Оказа се, че в тази декларация, какъвто и текст да бъде сложен, не снема отговорността от този, който е поставил ваксината и пациентът винаги може да потърси отговорност", каза още д-р Миндов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Божидара
преди 3 години
Ваксината Астра Зенега като ефективност дават , че е 62 %,какъв е смисълът тогава? Доста държави се отказаха за възрастта над 55г, само при нас е възможно. Дори и в ЮАР също изчакват заради африканския щам. Е, питам, заради цената около 2 евро ли заявихме толкова много ваксини, ефективност не гоним, заради хладилниците ли не заявихме от другите ваксини? Ще отчетем , че е ваксинирано населението със обаче неефективна ваксина? Сигнализирай за неуместен коментар