Коронавирусът претърпява мутации след лечение на пациенти с кръвна плазма?

Изследване показва, че нов вариант на вируса може да се появи и при хора с отслабена имунна система

08.02.2021 | 18:38 Редактор: Радостина Димитрова

Коронавирусът претърпява мутации след лечение на пациенти с кръвна плазма, пише списание Nature, позовавайки се на изследване на британски учени. Изследването така показва и че могат да възникнат множество мутации на вируса, при пациенти с отслабена имунна система и хронични инфекции. 

Изследователи от университета в Кембридж са наблюдавали в продължение на 102 дни протичането на коронавирусната инфекция при пациент, който преди това е страдал от рак. Първоначално му е дадено лекарство Ремдесивир, но терапията не дала съществени резултати. Следва лечение с кръвна плазма.

Въпреки оказаната помощ, той е починал. Според хематолога д-р Ботев обаче лечението е проведено неправилно. 

"Според мен при този пациент би трябвало да се направи Ремдесивир и плазма едновременно, и то в ранните стадии", заяви хематологът.

Имунологът проф. Андрей Чорбанов обаче предупреждава, че лечението с кръвна плазма не е панацея.

"Плазмата е един многокомпонентен продукт, който съдържа най-разнообразни неща, дори антителата могат частично да навредят, да помогнат или нищо да не направят", каза той.

Всъщност, британските учени са забелязали, че след лечението с кръвна плазма в тялото на пациента настъпват промени, появяват се мутации в ключов "протеинов шип", който коронавирусът използва за заразяване на здрави клетки. 

Британските автори на изследването смятат, че предвид получените данни, кръвната плазма от хора, които са прекарали коронавирусна инфекция, трябва да се използва много внимателно. А българските специалисти остават на противоположни позиции. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК