Новите щамове са се смесили, особено заразни са за младите хора

Най-застрашени са хората под 20-годишна възраст

04.02.2021 | 14:51 Редактор: Никола Симеонов
Новите щамове са се смесили, особено заразни са за младите хора

Силно заразният британски щам на коронавируса се смеси с още по-опасния южноафрикански вариант. Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за младите хора. 

Във Великобритания регистрираха първите случаи на заразени с опасния британски щам на коронавируса, който обаче включва и нова генетична модификация на южноафриканския щам.

Новината буди сериозна тревога, тъй като евентуалната комбинация между два опасни щама не вещае нищо добро. Още повече, че и без "добавки" британският щам, който се води под обозначението В.1.1.7, е смятан за значително по-заразен - според експертите този вариант на коронавируса се предава с 30% до 70% по-бързо от познатите досега.

А южноафриканският 501Y.V2 е по-опасен дори от британския, защото включва една допълнителна мутация, известна като Е484К. Същата тази мутация учените откриха и в двата нови бразилски щама, предаде Дойче Веле.

Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за млади хора под 20-годишна възраст. А мутацията Е484К отслабва силата на антителата, които човешкият организъм създава в резултат от ваксина или прекаран Ковид-19. Това означава не само, че наличните ваксини няма да бъдат толкова ефикасни, колкото се очаква, но и че след прекаран Ковид-19 оздравелите биха могли отново да се заразят с коронавируса. От Бразилия вече съобщават за отделни случаи на такава повторна зараза.

Ако новите мутационни комбинации пуснат корени, овладяването на пандемията ще стане значително по-трудно. 

В момента учените под пара проверяват, доколко наличните ваксини помагат срещу мутациите и мутационните комбинации. От BionTech/Pfizer вече съобщиха, че тяхната ваксина противодейства ефикасно и на новите щамове от Великобритания и Южна Африка. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК