Учени откриха мутация в британския щам на Ковид-19

Експертите смятат, че въпреки това ваксините са надеждна защита

02.02.2021 | 15:53 Редактор: Ивет Арабова
Учени откриха мутация в британския щам на Ковид-19

Учени във Великобритания съобщиха, че английският щам на коронавируса изглежда е мутирал, което поражда голяма загриженост в борбата срещу него.

Нови генетични промени са забелязани в 11 от общо 200 000 проби, направени от учените. Мутацията, която има кодово название Е484К, вече е открита и при щамовете от Южна Африка и Бразилия, и това е още по-обезпокоително.

Някои учени смятат, че мутантът може да избягва имунната система и така да последва повторно заразяване. Вирусът така променя формата си, че антителата не могат да го разпознаят, както досега при случаите с щама от Кент.

Експертите са на мнение, че въпреки че тези генетични промени могат да доведат до известно намаляване на ефективността на някои ваксини, тези, които са в употреба, продължават да са надеждна защита.

Производителите на Moderna заявиха, че тяхната ваксина е ефективна и срещу новите щамове. Смята се, че две от новите ваксини, които се очаква да бъдат одобрени скоро – Novavax и Janssen, също гарантират достатъчна защита, предава БНР.

Експертите посочват, че дори и при най-лошия сценарий, ако е необходимо, ваксините могат да бъдат преработени и подобрени до седмици или месеци, така че по-добре да отговарят на променящите се обстоятелства. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК