Епидемиолог разясни мутациите на вируса и сигурността на ваксините

Информационната РНК ваксина предпазва от английския щам, каза д-р Христиана Бацелова

22.01.2021 | 22:00 Редактор: Ивет Арабова

PCR тестовете не улавят новата мутация на Ковид-19. Колко по-страшна е модификацията на вируса?

"Не можем да кажем, че е по-смъртоносен. Колкото повече се претоварва здравната система, толкова по-трудно хората ще получават необходимата медицинска помощ. Информационната РНК ваксина предпазва от английския щам, все още има въпросителни с щама от Южна Африка, проучва се ефективността", каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова в предаването "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че дори да има проблем с ефективността, винаги ваксината може да бъде коригирана и да има такава, която да е ефективна и за новите щамове.

"Има големи надежди относно информационните РНК ваксини и за други заболявания, не само за Ковид-19. Нормално е човек да се страхува, но това не е съвсем нова технология. Повече от 25 години се работи по този тип информационни РНК ваксини", увери д-р Бацелова.

По нейни наблюдения, когато хората получат необходимата информация, те се успокояват и са много по-склонни да бъдат ваксинирани. Д-р Бацелова също се е ваксинирала, получила е и двете дози от имунизационния препарат. 

"След първата доза имах болка на мястото на убождане, след втората - болката в рамото беше по-слаба. От 20-ия час нататък след втората доза имах доста силна отпадналост, но за около 7-8 часа премина. Апелирам хората да се доверяват на специалистите, които от години се занимават с проучвания на ваксини. Редно е да се вярва на хората, които имат опит в тази сфера", добави епидемиологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че преболедувалите Ковид-19 могат да изчакат 3 месеца преди поставянето на ваксина, тъй като вероятността да се заразят след преболедуване е много по-малка.

"90 дни се чака при лицата, които са били с рековалесцентна плазма. Моят страх е относно децата, надяваме се към лятото да има определена доза и за тях. В момента се изпитват клинично ваксините на Moderna и Pfizer при деца над 12 години. Става малко егоистично възрастните да бъдем ваксинирани, а децата да останат незащитени", коментира д-р Христиана Бацелова.

Според нея е възможно да се сблъскаме с трета вълна на Ковид-19, ако не сме отговорни и подходим несериозно.

"Във ваксината не се съдържа жив патоген. Първата доза към 12-ия ден дава една относителна протекция. Индивидуално е колко ще е инкубационният период при всеки един. Ваксината на AstraZeneca e векторна, също с доказана безопасност, но профилът на безопасност на Pfizer и Moderna не отстъпва на този на AstraZeneca. Разликата между ваксините и всички медицински процедури и лекарствените средства е, че ваксините поддържат здравето, а лекарствата избавят хората от болестта", обясни специалистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК