Специалисти: Трудно е да се намери всеки един случай на южноафриканския щам

Британският вариант на вируса е мутирал отново, а Европа затяга мерките

02.02.2021 | 18:48 Редактор: Никола Симеонов

Руската ваксина - с 92 процента ефективност срещу Ковид-19. Това са показали междинните клинични изпитания. Не са установени сериозни странични ефекти. На този фон част от Европа е с нови мерки срещу разпространението на вируса. 

Чехия ще изисква отрицателен антигенен или PCR тест при влизане в страната. Хората, които идват от рискови райони, ще са длъжни да представят документ за отрицателен антигенен или PCR тест- направен най-много 48 часа преди пътуването. Изискването важи както за чужденци, така и за граждани на Чехия. Нови правила и във Франция. Вече и транзитно преминаващите през страната ще са длъжни да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. 

Във Великобритания започва мащабна кампания за тестване за южноафриканския щам на Ковид-19. До момента са засечени 105 случая на мутацията. Планът е да се изследват 80 хиляди души, за да се предотврати разпространението ѝ. 

Според специалистите е много трудно да се намери всеки един случай на южноафриканската мутация. На този фон - учени от университета в Университет в Лестър са открили, че английския вариант на Ковид-19 е мутирал отново.

Според експертите генетичните изменения са тревожно развитие, но не са били неочаквани. Учените допълват, че промяната на вируса може да намали ефективността на ваксините, но все пак се очаква те да продължат да работят. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК