България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рекордьор в битката с Ковид-19: Мъж дари кръвна плазма 8 пъти

"Така съм възпитан, ако мога да помогна, да го направя", каза Станислав Захариев

28.01.2021 | 08:57 Редактор: Ивет Арабова

В България засега няма недостиг на плазма за помощ на заразени с Ковид-19. Такъв имаше при втората вълна в края на миналата година. Тогава се отправиха призиви за даряване и дори се разшири кръгът от хора, които могат да го направят.

Днес проблем няма. И то благодарение на хора като 38-годишния Станислав Захариев, който дарява плазма рекордните осем пъти. Какво стои в основата на решението му?

"В средата на октомври преминах през Ковид-19. Почти не го усетих, за няколко часа минаха симптомите. Всички пъти, в които съм дарявал плазма, е било само по мое желание", каза Станислав в ефира на "България сутрин".

Той сподели, че имало хора, които са били в нужда от плазма, и се е отзовал.

"Дарявал съм кръв, но само при мои познати, които са имали нужда от операции. За първи път масово дарявам кръвен продукт, но мисля да продължа и да не спирам. Така съм възпитан - ако мога да помогна на някого, да го направя", добави Станислав Захариев.

Мъжът разказа и част от процедурата по даряване на кръвна плазма. При първото ходене се правят тестове за болести и антитела.

"Трябва да минат седмица или десетина дни от предното даряване. При мен процедурата върви много леко, не съм имал никога замайване. Машината ти изтегля количество кръв, превърта я, изкарва плазма частиците, които трябват, и я връща обратно", добави Станислав в ефира на Bulgaria ON AIR.

Всички 8 пъти, в които той е дарявал плазма, не са били по зов на негов познат или близък в нужда.

"Има хора, които са дарявали и 4-5-6 пъти. Сигурен съм, че има още десетки хора, които биха направили също 8 дарения. 8 пъти е максималният допустим брой пъти за една календарна година. Коментирахме с докторите, че другият много нужен продукт е тромбоцити, процедурата се нарича тромбофереза и мисля да продължа с нея. Надявам се все повече хора да ходят да даряват, защото сме на едно от последните места в Европа по безвъзмездно даряване на кръв", допълни Станислав Захариев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК