Стар автобус става мобилен център за кръвна плазма и ваксини

Българският лекарски съюз подкрепя идеята

09.12.2020 | 20:39 Редактор: Юлия Христова

Обикновен автобус да бъде оборудван като мобилен център за кръводаряване – идеята е на Федерация "Пътнически транспорт" и цели да улесни даряването на кръв, реконвалесцентна плазма и ваксиниране. 

"Мобилният център ще прави точно това. Ще закара ваксината на място. Могат да вземат кръв или плазма, която да върнат в болницата  и да бъдат взаимно полезни", посочи инж. Георги Милошев от Федерацията за пътнически транспорт.

Идеята е заимствана от държави в Западна Европа, където вече се прилага. От Федерацията за пътнически транспорт са готови да реализират проекта със собствени средства, а ако се наложи ще изтеглят и банков кредит. Работят по идеята повече от година, но срещат бюрократични пречки. 

"Някъде връзката между институциите се е загубила, виждате година вече "копаем" в тази област и сме на 20-30%", каза още инж. Милошев.

С проекта е запознат и Българският лекарски съюз, откъдето подкрепят идеята.

"Ако е направен по стандартите, на които трябва да отговаря един такъв център, това, че е мобилен, ще му даде възможност да достига до различни места в страната, които по принцип са труднодостъпни", заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

Когато е готов, трансформираният автобус ще бъде дарен безвъзмездно на държавата. От здравното министерство са запознати с идеята, но трябва да лицензират проекта. Потърсихме ги за коментар, но опитите ни да се свържем през днешния ден останаха без успех. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК