Даряването на кръвна плазма да е възможно във всеки град, настоява сдружение

Към момента такива центрове има едва в шест града у нас

22.12.2020 | 21:30 Редактор: Калина Донкова

Сдружение "Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма" внесе петиция повече от 2000 подписа в Министерския съвет с искане във всеки областен град да може да се дарява кръвна плазма. Към момента местата за даряване на плазма в цялата страната са едва 6, а апаратите за даряване около 15. В Благоевградска и Бургаска област няма нито един такъв апарат.

Близки на болни от коронавирус сигнализират, че плазмата, дори и дарена, много често идва с голямо закъснение. Понякога това забавяне коства живота на болния. Поради малкото на брой центрове за даряване, хората които искат да предоставят плазма на нуждаещи се, са принудени да пътуват понякога стотици километри, за да го направят. Часовете за даряване са заети на места с две седмици напред.

"В Националния център по трансфузионна хематология на ден даряват около 15 души. Това съвсем не е достатъчно, защото този център покрива нуждите на София, Благоевградска област и други. Там, за да дариш плазма, трябва да се запишеш за след Нова година – 4 януари, защото преди това няма свободни часове". Това заяви д-р Павлина Михайлова, председател на сдружението в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Според Михайлова не става дума за откриване на нови центрове, а биха могли да бъдат използвани съществуващите кръвни центрове във всеки град, като се открият допълнителни временни пунктове за даряване на плазма. 

"Да се сложи апарат, да се подсигури екип, легла и т.н. Това могат да го направят областните центрове, в болниците които искат. Например в Русе, Габрово, Бургас искат да бъде направено. Това, което установиха юристи е, че няма никаква пречка министърът на здравеопазването да разреши на такива кръвни центрове да изпълняват и тази допълнителна дейност", категорична е Михайлова.

Тя допълни още, че четири от шестте кръвни центъра в страната съответно са оборудвани с апарати от дарения. Според нея проблемът идва от това, че обявената от Европейска комисия процедура закъснява. Програмата е на стойност 40 млн. евро, а целта ѝ е да бъдат закупени апарати за 200 кръвни центъра у нас.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК