Пристигнаха забавените дози на Pfizer/BioNTech, може да има ежегодна ваксинация

Доставката беше отложена вчера заради лошото време в Германия

09.02.2021 | 11:46 Редактор: Ралица Братанова

Пристигна пратката със 17 550 дози от ваксините срещу Ковид-19 на Pfizer/BioNTech.

Доставката беше отложена вчера заради лошото време в Германия. Поставените до момента дози от ваксините срещу Ковид-19 у нас са общо 58 888. През последните 24 часа са поставени 1 850 от тях.

Поради мащаба на разпространението на пандемията е много вероятно да се стигне до ежегодна ваксинация срещу Ковид-19. Според експертите това предполага и правилен подбор на ваксините, които ще се използват. 

Фактът, че коронавирусът мутира, създава предпоставки ваксините, които се използват срещу него да бъдат непрекъснато модифицирани, така че да защитават пациентите и от новите варианти на заразата. 

"Това, което е плюс на съвременните ваксини - РНК и ДНК, е, че за няколко дни може да се направи нов конструкт и да се направи по същата технология ваксина, която да действа и на новия щам", посочи хематологът д-р Чавдар Ботев.

В този смисъл забавените доставки за страната ни биха имали положителен ефект, ако на по-късен етап получим препарати с по-голяма ефективност срещу новите щамове, смята д-р Ботев. 

Основен проблем пред личните лекари е, че не могат да удовлетворят желанието на пациентите да получат точно определена ваксина. 

"Има един процент, които нямат предпочитания. Но за съжаление по-голямата част имат предпочитания и ние точно това не можем да осигурим", сподели д-р Георги Миндов.

Така броят на желаещите за имунизация намалява. От друга страна, няма ясни предписания за каква възраст са предназначени ваксините.  

"Абсолютни противопоказания няма. Написано ясно и точно. Относителни противопоказания няма", коментира д-р Миндов.

Според него повече яснота по тези въпроси ще даде доза спокойствие и на личните лекари, и на самите пациенти. В момента личните лекари имат указания за четвърти етап на ваксинационния процес, в който трябва да бъдат имунизиране лицата над 65 години с придружаващи заболявания, а след това тези над 45 и до 65 години с придружаващи заболявания. 

Все още няма указания кога ще започне ваксинацията на всички останали.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК