От слабо засегната до пълен колапс: Как Португалия попадна в капана на Ковид-19

43% от всички заразени и 44% от всички смъртни случаи бяха регистрирани през януари 2021 г.

09.02.2021 | 11:19 Редактор: Ралица Братанова
От слабо засегната до пълен колапс: Как Португалия попадна в капана на Ковид-19

През 2020 година Португалия не беше особено тежко засегната от пандемията. Сега нещата се промениха: от началото на тази година коронавирусът там направо експлодира. 43% от всички заразени и 44% от всички смъртни случаи бяха регистрирани в един-единствен месец: януари 2021.

Положението е много напрегнато, казва Райнхард Науман, представител на германската фондация "Фридрих Еберт" в Лисабон.

"Цялото население е страшно изнервено от драматичното развитие през последните 2-3 седмици", казва той.

Правителството смята, че влошаването се дължи на два фактора. Първо - на мутиралия щам В.1.1.7, открит най-напред във Великобритания. И второ - на либерализирането на мерките, наложено около Коледа.

В момента в Португалия отново важи строг локдаун - затворени са училищата, магазините и ресторантите, а свободата на движение е сериозно ограничена.

Когато лекарите трябва да избират кого да спасяват

Много често линейките чакат с часове пред болниците, тъй като здравните заведения просто не смогват да приемат бързо новите пациенти, както съобщава кореспондентът на Дойче Веле Ян-Филип Шолц. Броят на новопостъпващите е твърде голям, интензивните отделения са достигнали до предела на капацитета си, а в другите отделения се третират хиляди други по-леки случаи на Ковид-19, пише "Дойче веле".

Пред част от клиниките има опънати палатки за триаж: там лекарите в движение решават на кого да окажат спешна помощ - въз основа на кислородното съдържание и телесната температура.

С бързо темпо се изграждат и полеви болници за приемането на нови пациенти. Жоао Рокет от Английския университет в Лисабон разказва, че университетската баскетболна зала вече е превърната в лазарет за болни от Ковид-19.

Липсата на достатъчно квалифициран персонал е най-сериозният проблем в борбата срещу пандемията в Португалия.

Тази седмица в Португалия започна ваксинирането на хората над 80-годишна възраст. Както и другаде в Европа, и там все още няма достатъчно ваксини. Правителството смята, че до края на март имунизация ще получат около 800 000 души от общо 10-милионното население.

Здравните власти са на мнение, че на този фон засега се очаква много масово разпространение на вируса и голямо напрежение за цялата система.

Трагедията сплоти португалците

За лекарите и медицинския персонал борбата срещу пандемията е гигантско усилие. Тъкмо поради това на помощ им се притича гражданското общество - по най-различен начин. Проектът на Рикардо Паягуа например предоставя каравани за почивка на медицинския персонал. 50 каравани с 200 души доброволци предлагат на медиците възможност за кратък отдих от изнурителния им труд. "

Тяхната работа е емоционално много интензивна", казва предприемачът Паягуя в интервю за ДВ. Според него медиците имат нужда не само от легло, където да подремнат, но и от морална подкрепа.

Райнхард Науман разказва, че португалското общество демонстрира голяма сплотеност в борбата срещу пандемията.

"Хората реагират конструктивно, защото разбират, че залогът е много висок." Да, и в Португалия имаше прояви на умора и недоволство, но на фона на ужасяващите числа от последните седмици хората се сплотиха, казва той.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години