България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка с Ковид-19 в Португалия: Болниците са пълни, ваксините се бавят много

Ева Давидова сподели, че повишаването на случаите в страната е започнало около Коледа

05.02.2021 | 09:01 Редактор: Ивет Арабова

Макар и разположена в самия край на континентална Европа, Португалия се превърна в център на новата пандемична вълна. Стремглавото покачване на случаите предизвика истинска здравна криза, големите болници останаха без капацитет, а правителството поиска международна помощ. 

"Нещата започнаха да стават по-лоши покрай Коледа. Позволиха на хората да пътуват, да се събират много. Когато вече беше време за избори, имаше страшно много случаи. Аз съм с коронавирус и не успях да гласувам", каза преподавателят в българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий” в Лисабон Ева Давидова в ефира на "България сутрин".

Тя добави, че болниците в Португалия са пълни, вече има три случая на хора, които е трябвало да отидат в болниците на португалските острови.

"Държавните болници вече нямат място за толкова много хора и започнаха да ги изпращат по частните болници. Комуникацията с лекарите тук е много хубава - звънят ми през ден да проверят как съм и какви са ми симптомите. Нямам представа къде съм се заразила, излизам само за покупки. Работя от вкъщи от миналата година", разказа Ева Давидова.

Учителката обясни, че през март месец правителството в Португалия е сложило много стриктни закони и хората ги спазвали.

"Хората вече не спазват толкова много законите. Всеки ден се говори за ваксините, защото се бавят страшно много. Ваксините ги има, но няма добър процес на ваксиниране. Последно говореха, че ваксината от AstraZeneca не трябва да се слага на по-възрастните хора", подчерта преподавателката в Лисабон пред Bulgaria ON AIR.

Давидова сподели, че в Португалия се разкриват случаи на имунизирани хора, които не е трябвало да бъдат имунизирани приоритетно - като пример тя даде съпругата на шефа на болница в страната.

"Училището се справя доста добре. В Португалия преди месец затвориха детските градини и училищата. Чувствам се много сигурна в Португалия с медицината им, доволна съм от системата. Някои специалисти казват да ползваме по две маски, защото една не е достатъчна", каза още Ева Давидова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
Дияна
преди 3 години
Абсолютни лъжи! Колко пари са и дали на Госпожата та да лъже така? Тук здравната им система е отврат! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Противоречиви информации от всякъде Сигнализирай за неуместен коментар