Португалия изнемогва, ще поиска помощ от ЕС заради коронавируса

Страната има нужда от медицински работници

26.01.2021 | 16:04 Редактор: Ралица Братанова
Португалия изнемогва, ще поиска помощ от ЕС заради коронавируса

Португалският министър на здравеопазването заяви, че властите в страната обмислят да помолят други държави от Европейския съюз (ЕС) за помощ, на фона на рязкото нарастване на случаите на Ковид-19, предава АП.

През изминалата седмица в Португалия бяха регистрирани рекорден брой нови случаи на заразени с коронавирус и починали заради усложнения на 100 хил. души население, според данните на Университета "Джон Хопкинс".

Здравният министър Марта Темидо казва, че изпращането на пациенти в други страни от ЕС не е необичайно в Блока. Проблем, по думите ѝ, е географската отдалеченост на Португалия, още повече, че болниците на целия континент са под натиск от пандемията, пише Investor.bg.

Тя казва, че вместо това страната може да поиска да бъдат изпратени медицински работници.

Португалските болници са подложени на сериозно напрежение, коментира Темидо пред обществената медия RTP. "Разполагаме с легла. Това, с което се борим, е да намерим персонал", допълва тя.

Тази молба може да бъде трудна за изпълнение, тъй като всички страни от 27-членния блок са силно затруднени, особено на фона на появата на варианти на вируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК