Испания подаде ръка на Португалия, предложи да приеме пациенти с Ковид-19

Въпреки високата заболеваемост 200 000 ученици ще се върнат в класните стаи

08.02.2021 | 08:02 Редактор: Ивет Арабова
Испания подаде ръка на Португалия, предложи да приеме пациенти с Ковид-19

Испания предложи на Португалия помощ, като вземе на нейна територия португалски пациенти за лечение, за да облекчи препълнените болници в съседната страна. По последни данни в тях са настанени за лечение над 6 200 пациенти.

Министърът на здравеопазването Каролина Дариас "е в пряк контакт с португалския си колега" Марта Темидо, за да "обменя информация" и "оценява подходящите линии на сътрудничество", обясниха испански правителствени източници пред португалския вестник " Публико". Това се налага заради безпрецедентното нарастване на случаите на коронавирус в Португалия.

Тя е сред най-пострадалите от третата вълна на Koвид-19 с 14 158 починали от началото на пандемията, което я поставя на 9-то място в света по смъртни случаи на глава от населението. Заразените са близо 770 000 при малко над 10 милиона население. Само за последния уикенд случаите на Ковид-19 са почти 10 000, предава БНР.

Въпреки високата заболеваемост, от този понеделник около милион и 200 000 ученици ще се върнат в класните стаи след две седмици прекъсване. Португалското министерство на образованието се аргументира с факта, че голяма част от учениците нямат компютри за онлайн обучение, а има и немалко населени места без интернет.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК