Лекар открадна ваксина, за да ваксинира тежко болната си съпруга

Срещу него се води наказателно разследване

06.02.2021 | 17:16 Редактор: Искра Ангелова
Лекар открадна ваксина, за да ваксинира тежко болната си съпруга

За да предпази тежко болната си съпруга от заразяване с коронавирус, един от лекарите от ваксинационен център в Хамбург открадна една доза коронавирусна ваксина. Здравното управление на града потвърди информацията, публикуван във вестник Bild, според който 69-годишен мъж е заредил спринцовка с антивирусна ваксина в средата на януари и отишъл до входа на центъра, където инжектира препарата на жена си, която го е чакала там, пише германското издание Der Spiegel.

Това нарушение e било незабавно открито, а самият лекар е бил уволнен на следващия ден. Срещу него се води наказателно разследване.

Съпругата на лекаря обаче е получила втора доза от ваксината, въпреки че не принадлежи към групата от населението, чиито членове имат право на нея, каза Мартин Хелфрих, говорител на здравния отдел.

"Ако първата ваксинация вече е направена, тогава трябва да се направи и втората", добави той, цитиран от "Фокус".

Според него в случая не става дума за това да не се хаби ваксина. Ако окончателната ваксинация не бъде направена, вероятността от мутация на вируса се увеличава и тази опасност идва именно от такъв човек.

Поради многобройните мерки за сигурност е изключена възможността за кражба на големи количества ваксина, подчерта Хелфрих. Винаги се взема само една доза ваксина от специално защитен склад и движението на това лекарство в помещенията на самия център е строго определено. Освен това тази ваксина трябва да се съхранява на много ниска температура, което е допълнителен проблем за потенциалните крадци.

"Не можете просто да поставите спринцовка с нея в джоба на панталона си", подчерта той.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гитлер
преди 3 години
Нещо, крадете здраве, а? Сигнализирай за неуместен коментар