Корупционен скандал разтърси Естония, премиерът хвърли оставка

Полицията и прокуратурата започнаха разследване срещу управляващата партия

13.01.2021 | 20:05 Редактор: Искра Ангелова

Корупционен скандал свали правителството на Естония. Премиерът на страната подаде оставка, след като полицията и прокуратурата започнаха разследване срещу управляващата партия.

Корупционният скандал избухва заради отпускането на държавен заем за строителен проект на компания за недвижими имоти. Според разследването компанията е получила 38 милиона евро и е сключила изгодно споразумение с властите в Талин за ремонт на пристанището в стария град. 

Управляващата Центристка партия е обвинена, че е получила дарения от бизнесмен, свързан с фирмата. Сред заподозрените е и съветник на финансовия министър. 

"Подозрението, изразено от прокуратурата, не означава, че някой определено е виновен, но неизбежно ще хвърли сериозна сянка върху всички замесени", написа премиерът Юри Ратас.

Той увери, че не е нарушавал закона и не е вземал решения в ущърб на държавата. Главният прокурор на Естония уточни, че няма доказателства премиерът да е участвал в разследваната схема, нито да е знаел за нея. 

"Мога да кажа с цялото си сърце, че като министър-председател не съм взел злонамерени или умишлено грешни решения. Също мога да потвърдя с пълна искреност, че не съм извършил или одобрил никакво действие, което да нарушава правата или чувството за справедливост, докато съм ръководил партията", категоричен е Ратас. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК