Естония - страната, която дигитализира 99% от обществените си услуги

Преди две десетилетия, там създават система за управление на данните, наречена X-Road

12.11.2020 | 22:14 Редактор: Юлия Христова
Естония - страната, която дигитализира 99% от обществените си услуги

Правителството също така разбира, че за да създаде общество, базирано на знанието, информацията трябва да се споделя ефективно, като същевременно се запазва поверителността. Това е радикално разбиране дори в контекста на днешния ден, когато за повечето страни обменът на информация между базите данни на различни организации все още е ограничен. Прогнозира се, че до 2022 г. 93% от общите събрани или съхранявани данни в света ще бъдат такива - "тъмни“ или затворени.

Преди две десетилетия, през 2001 г., Естония създава система за управление на данните, наречена X-Road. Чрез нея публични и частни организации могат да споделят информация сигурно, като същевременно запазват поверителността на данните чрез криптиране. Първоначално разработен в Естония, проектът сега е съвмесно дело на Естония и Финландия.

Голям брой от държавните и финансовите институции в Естония, използващи X-Road, бяха обект на кибератака от руски IP адреси през 2007 г. Атаката показа колко уязвими са централизираните системи за управление на данни, ето защо Естония поиска технология, която да я направи устойчива на кибернападения. За да отговори на тази необходимост, през 2012 г. Естония стана първата държава, която използва блокчейн технология за управление.

Блокчейн управление

Блокчейнът е основната технология, свързана с криптовалутата биткойн. Технологията се разви значително от създаването си през 2009 г. и сега се използва за различни приложения – от вериги за доставки до борба с различни нередности.

Блокчейнът е система от бази данни с отворен код, в която актуализирано копие на записите е достъпно по всяко време за всички заинтересовани страни. Поради това разпределение е почти невъзможно един единствен човек или компания да хакнат записите на всички, което осигурява сигурност срещу кибератаки.

Прилагането на блокчейн технология не само предлага защита от бъдещи виртуални нападения, но и носи много други ползи на естонците. В повечето други държави гражданите трябва да попълват множество формуляри с една и съща лична информация (име, адрес), когато имат нужда от достъп до обществени услуги от различни държавни институции. В Естония гражданите трябва да въведат личната си информация само веднъж. Блокчейн системата позволява съответните данни да станат незабавно достъпни на отделите, на които са нужни.

Това може да изплаши хората, които са притеснени за поверителността на данните. Но гражданите, не правителството, притежават личните си данни в Естония. Гражданите имат дигитална лична карта и одобряват коя част от информацията им може да се ползва и от кои обществени услуги. Естонците знаят, че дори властите не могат да достигнат до личната им информация отвъд това, което е одобрено лично от тях за някоя обществена услуга. Всеки неоторизиран опит за достъп до лични данни ще бъде идентифициран като невалиден. В Естония е престъпление държавни служители да получават достъп до такава лична информация. Този трансфер на собственост и контролът на личната информация на физическите лица се улеснява от блокчейна.

Това трябва да бъде вдъхновение за целия свят. Вярно е, че повечето страни нямат подобни обстоятелства като постсъветска Естония, която направи своя Тигров скок. Но е необходимо същото футуристично мислене за справяне с предизвикателствата на спадащото доверие.

Повече четете на investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК