Опозицията в Украйна организира митинг в подкрепа на еврочленството

Прогнозите са, че най-малко 10 хиляди души ще се включат в демонстрацията.

01.12.2013 | 09:45
Опозицията в Украйна организира митинг в подкрепа на еврочленството

Най-малко 10 000 души ще се включат в насрочения за днес от опозицията митинг в подкрепа на еврочленството на Украйна. Акцията ще се проведе само ден, след като управляващите разгониха със сълзотворен газ и палки протестиращите на площад „Независимост". Демонстрантите вече се събират на друго ключово място – на площада пред манастира „Свети Михаил“ в Киев, но исканията им са същите – споразумение за асоциииране с Европейския съюз и предсрочни избори. Те заплашват и с общонационална стачка.

В навечерието на митинга окръжният административен съд в Киев забрани провеждането на демонстрации на Площад „Независимост“ и на Европейския площад. Ограничението е за периода 1 декември-7 януари. Въпреки това поддръжници на европейската интеграция и тази нощ протестираха в центъра на украинската столица.

Към демонстрантите се присъедини и ректорът на Киевския политехнически институт. В социалните мрежи той написа, че излиза на улицата заедно със своите студенти. В телевизионно обръщение украинският президент Виктор Янукович заяви, че е "дълбоко възмутен" от ескалацията на насилието и осъжда действията, които са довели до конфронтация на хората. Той призова да бъде потърсена сметка на отговорните лица, но умишлено не спомена полицията.

На свой ред бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко призова от затвора украинците „да вземат участие в днешния митинг и да не се отказват" , докато не свалят режима.