Дубайските компании продължават да се оглеждат за IPO-та извън ОАЕ

Damac Real Estate Development ще стане първата местна компания от 2008 г., осъществила първично публично предлагане извън емирствата.

26.11.2013 | 20:04
Дубайските компании продължават да се оглеждат за IPO-та извън ОАЕ

Борсите в Дубай и Абу Даби видимо не предлагат на местните компании привлекателни условия за първични публични предлагания (initial public offering – IPO). Констатацията продължава да подтиква много кандидат-дружества към търсене на алтернативни възможности, като най-предпочината дестинация продължава да е Лондон, съобщава Bloomberg.

Damac Real Estate Development Ltd планира да набере 500 млн. долара чрез продажба на депозитарни разписки в британската столица. По този начин имотната компания ще осъществи първото дубайско IPO извън територията на емирството от 2008 г. насам.

По-високите цени на петрола и разходите на местните правителства доведоха до добри финансови резултати на компаниите от Персийския залив, което ги стимулира да продават акции. Изглежда обаче, че по-голямата част от тях ще се насочат към външните пазари въпреки изискванията най-малко 55 на сто от капитала на всяко дружество да бъде в дубайски ръце.

"Правилата за IPO в Обединените Арабски Емирства са рестриктивни, така че има смисъл компаниите да се насочат навън, за да наберат капитал", заяви старши анализаторът в NBAD Securities LLC Саниалаксна Манибханду.

Според неназовани запознати с въпроса източници началната стойност на всяка акция на Damac ще бъде в диапазона 12,25-17,25 щатски долара.

Повече може да научите в материала на Bloomberg!