Изследване: Ковид-19 се разпространява в радиус от 4 метра

Това е два пъти повече от препоръчваната дистанция между хората на публично място

12.04.2020 | 17:23 Редактор: Искра Ангелова
Изследване: Ковид-19 се разпространява в радиус от 4 метра

Вече може да пипнете коронавирус и от разстояние 4 метра, съобщи АФП.

В по-ранни изследвания се твърдеше, че вирусът може да се разпространи в радиус от 7-8 метра, но според американския специалист по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи, тази информация е "подвеждаща".

Ново проучване доказа, че новият коронавирус може да се разпространи във въздуха в радиус от около 4 метра – два пъти повече от препоръчваната дистанция между хората на публично място, съобщава БГНЕС.

Учени от Пекинската академия за военномедицински науки са тествали проби от въздуха и повърхности в отделение за интензивно лечение и в отделение за лечение на коронавирус в болница в Ухан, където беше първоначалното огнище на заразата.

Изследванията показали, че вирусът е бил във висока концентрация по пода на двете отделения, което най-вероятно се дължи на "гравитацията и въздушния поток, довело до попадането на повече капчици с вирус на земята".

Половината от пробите, взети от подметките на обувките на медицинския персонал са дали положителна реакция, се казва в проучването. Следователно подметките трябва да се възприемат като преносители на вируса.

Други места с висока концентрация са често докосвани повърхности като компютърни мишки, преградите на леглата, бравите на вратите и кошчетата за боклук.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мирослав
преди 4 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Искам да се престане вече с глупавите иследвания. Искам някой ефективно да търси медицинско решение на проблема, тоест да намери лекарство против болестта. Дори и само като предпазно средство против развитие на болестта както при спина. нека тези от които зависи да започнат да правят това което трябва - ясно че хората не трябва да са в близост един до друг, затова са карантините. НАМЕРЕТЕ ЛЕКАРСТВО НАЙ - СЕТНЕ! Сигнализирай за неуместен коментар